Anderhalf miljoen ravers op Berlijnse Love Parade

Met een concert van fluitjes en dreunende technobassen is zaterdag rond 14.00 uur de twaalfde editie van de Berlijnse Love Parade van start gegaan. 53 felbeschilderde en tot rijdend 'soundsystem' omgebouwde vrachtwagens trokken zich aan de Brandenburger Tor in Oost-Berlijn en het Ernst-Reuterplein in West-Berlijn op gang doorheen een zee van excentriek en schaars uitgedoste kronkelende lijven. Eindbestemming van de optocht was zoals traditioneel de Siegesaüle, vanwaar de paradegangers uitzwermden over clubs in de stad.

DPA/AFP/J.J.

BR>Parade-commentator Enric Nitzsche schatte het totale aantal ravers op een anderhalf miljoen. In Leeds vond op hetzelfde moment de eerste Britse versie van de Love Parade plaats.

Miss Bambi

Dit jaar had Showtime Entertainment zes bussen ingelegd vanuit Limburg richting Berlijn. Hostess van dienst onderweg was drag queen en

paradekenner

miss Bambi. Miss Bambi was dit keer vergezeld van een heuse cameraploeg van VT4. Dankzij diezelde cameraploeg zag miss Bambi zijn/haar (ja, het is me wat!) ultieme wens in vervulling gaan: meeswingen op één van de tientallen wagens.

Miss Bambi: «We deden ons voor als 'showtime tv'. De mensen dachten dat ik een filmster was. Normaal geraak je nooit op één van die wagens, maar als zogezegde reporter mocht ik mee op een wagen. Helemaal vooraan in mijn majorettenpakje zwaaide ik met mijn stick. Ik werd gefilmd en zag me dansen op het reuzenscherm. Het gaf een ongelooflijk gevoel. Als klap op de vuurpijl werd ik ook nog geïnterviewd door MTV en de Duitse muziekzender Viva. Plots voelde ik de pijn aan mijn voeten, door mijn nieuwe 'kinky' schoenen, niet meer.»

Toch werd de Love Parade overschaduwd door twee doden. Zondagochtend werd een 18-jarige jonge vrouw dood aangetroffen in een huis. Volgens haar vriend had ze XTC geslikt. En op de vooravond van het gebeuren kwam een 20-jarige jongeman om het leven op weg naar een 'Warm-Up-Party', omdat hij aan het

surfen

was door uit een rijdende stadstrein te hangen.

De politie verrichtte 200 arrestaties, meestal omwille van drugsdelicten.