Etterbeek pakt uit met vijfde editie 'Beeld in Park'

Voor de vijfde keer op rij pakt het gemeenschapscentrum de Maalbeek uit met een zomerse openluchtexpo in het ommuurde Felix Happark in Etterbeek. Vastgeketende bomen, een theater van gebogen vangrails of bewakingscamera's die enkele buurtgenoten in het oog houden. Acht internationale kunstenaars stellen tot half oktober de relevantie van een kunstproject in openlucht op een frisse wijze in vraag.

Stephanie GEORGES

BR>

Curator van de zomerexpo 'Beeld in Park 2000' is Luk Lambrecht. «Tja, je ziet tegenwoordig zoveel tentoonstellingen in parken. Maar wat kan je anno 2000 nog in een openbare ruimte doen en, vooral, wat is de zin daarvan? De geselecteerde kunstenaars zijn dan ook allemaal met die vraag bezig,» vertelt Lambrecht. «Hun werk is betrokken op het dagelijkse leven en sommige kunstenaars zijn het materiaal voor hun creatie zelfs in de buurt gaan zoeken.»

Zo steunt het werk van Jef Geys alvast op de medewerking van enkele buurtbewoners. De Balense kunstenaar plaatste in zeven woningen bewakingscamera's waarvan de rechtstreekse opnamen te volgen zijn op monitors in het park. De wieg van de kleinste, de zetel van opa of de mand van de hond: de deelnemers tonen een stukje van hun leven aan het publiek in het park.

De Kortrijkse landschapsarchitect Denis Dujardin heeft dan weer zeven bomen letterlijk aan de ketting gelegd. «Het parkje is geen natuur maar een kunstmatig aangelegd stukje groen. De wetenschap dat de bomen daarom treuren, fascineert mij. Want als bomen ogen hadden, dan hadden ze vast ook voeten om ervandoor te gaan. Het schokeffect van de kettingen doet je nadenken over de machtsrelaties tussen mens en natuur,» aldus Dujardin.

Tutti Frutti

De Nederlander Jean Bernard Koeman presenteert met 'Colosseo' een soort theater, gemaakt van gebogen vangrails. Concerten, filmvoorstellingen en lezingen zijn alvast gepland tussen die stalen vangrails, die volgens de kunstenaar «rechtstreeks van de snelweg zijn geplukt».

Heel grappig en origineel zijn dan weer de speciaal ontworpen geurmaskers met slurf van Fransman Laurent Duthion. De

homo olfactus

is een reukmasker waarmee je alleen de grote contouren kan waarnemen, en waarvan de slurf je dwingt tot experimenteren. Een plannetje loodst je - van lavendel over roos tot thuja - feilloos naar alle geurhoeken van het park. Verder plant Duthion in het park ook een 'Tutti Frutti' aan, een diverse keren geënte fruitboom waarop zowel pruimen, abrikozen, perziken als amandelen zullen groeien.

Treinspoor

Rond de eeuwwisseling was het Felix Happark, dat nu dicht bij de Europese Commissie ligt, een stedelijk toevluchtsoord van exotische planten en uitheemse dieren. De Amerikaan Sean Snyder gebruikte die achtergrond als inspiratie voor zijn 'Europese groentenkaart'. Vijftien specifieke planten zoals spruitjes, bieslook en selder moeten de landen van de Europese Unie vertegenwoordigen.

Beeldhouwer Jan De Cock timmerde een monumentaal houten paviljoen ineen, dat meteen dienst doet als inkomhal van de tentoonstelling. In het paviljoen bouwde De Cock, zelf mateloos gefascineerd door film, een houten treinspoor dat via het venster uitmondt in het park.

De Brusselse Anne Decock creëerde voor 'Beeld in Park' een nieuw bloemperk, een kindermolen en een rond pleintje met foto's van gevels uit de buurt. Terwijl de Duitse kunstenaar Hermann Maier Neustadt, langs een deurtje aan de Felix Hapstraat, de bezoekers op een klein platform uitnodigt om via die uitkijktoren te genieten van een fascinerend panorama.

De expo 'Beeld in Park 2000' loopt nog tot 15 oktober in het Felix Happark, Waversesteenweg 510-514 in Etterbeek. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur, in het weekend van 11 tot 18 uur. Meer info: 02/733.07.04.

Aangeboden door onze partners