Participatiefonds helpt beginnende ondernemers

De federale ministers van werkgelegenheid Laurette Onkelinx en van telecommunicatie Rik Daems hebben woensdag tijdens een persconferentie de nieuwe goedkope leningen van het Participatiefonds voorgesteld. Ze moeten starters helpen een eigen zaak uit te bouwen of wie al een eigen zaak heeft helpen door te groeien.

Eric DONCKIER

BR>

Het Participatiefonds richt zich tot starters, zelfstandigen, vrije beroepen en KMO's. Het fonds bestaat al sinds 1984. Sindsdien heeft het de start, expansie of overname van zo'n 27.000 bedrijven helpen financieren. Dat doet het aan de hand van achtergestelde leningen tegen een interessante intrestvoet. Wie zo'n achtergestelde lening krijgt, kan daarna ook bij de banken sneller aan geld geraken om een zaak te beginnen of uit te bouwen.

Vorig jaar onderzocht het Participatiefonds 1.514 aanvragen en kende het leningen toe voor 1,68 miljard frank. In 1998 en 1997 ging het om respectievelijk 1,34 en 1,24 miljard frank. Wie een lening van het Participatiefonds wenst, kan zich daarvoor best meteen tot zijn bank wenden omdat het fonds samenwerkingsakkoorden heeft afgesloten met zowat alle banken en financiële instellingen.

Het Participatiefonds kent vier soorten van leningen toe:

De startlening

Deze lening is bedoeld voor werkzoekenden met een werkloosheids- of een wachtuitkering die zich als zelfstandige in hoofdberoep willen vestigen of een onderneming willen oprichten. De lening bedraagt maximaal 1,1 miljoen frank.

De instaplening

Deze lening is bedoeld voor zelfstandigen, zaakvoerders of bestuurders van een vennootschap die minder dan één jaar bezig zijn. De lening bedraagt maximaal 5 miljoen frank.

De overdrachtlening

Deze lening is bedoeld voor starters die een bestaande zaak overnemen. Het kan om zowel een eenmanszaak als om een vennootschap gaan. Een starter is iemand die minder dan 1 jaar zelfstandige is. De lening bedraagt maximaal 7,5 miljoen frank.

De progressielening

Deze lening is bedoeld voor bestaande ondernemingen, zowel eenmanszaken als rechtspersonen, die willen doorgroeien. De lening bedraagt maximaal 5 miljoen, maar dat kan 10 miljoen worden wanneer dit leidt tot nieuwe tewerkstelling of export.

Zelfstandigen en ondernemingen die meteen ook aan e-business doen, kunnen op extra hulp uit het Participatiefonds rekenen. «Omdat nog te weinig 'klassieke' bedrijven de weg naar de elektronische handel vinden,» aldus Rik Daems tijdens de persconferentie.

Voor meer informatie: Participatiefonds, Bolwerksquare 1A, 1050 Brussel, telefoon: 02/289.70.70, fax: 02/289.70.79, e-mail: info@fonds.org, internet: www.fonds.org