Shanghai zakt langzaam weg in zee

Shanghai dreigt een tweede Venetië te worden. De grootste stad van China zinkt langzaam weg in zee en is zo het slachtoffer van zijn ongebreidelde groei en van de opwarming van de aarde. Shanghai zakt met de snelheid van bijna een centimeter per jaar, dat stelt de directeur van de plaatselijke watervoorziening in het dagblad China Daily.

AFP

BR>De explosieve ontwikkeling van de stad de afgelopen twintig jaar deed de grondwaterspiegel enorm dalen. Fundamenten van gebouwen worden bedreigd. De bouw van een metro, de gigantische kelders onder wolkenkrabbers en een snelwegennet in het hart van de stad verslechterden de toestand dramatisch.

Daarbij komt dat Shanghai bij de monding van de rivier Jangtse op een aanslibbingsvlakte ligt. Dergelijke vlaktes kunnen bij aardbevingen wegzakken. De ligging aan de Oostchinese Zee maakt het er voor de kwetsbare havenstad niet beter op. Door de opwarming van de aarde is een stijging van de zeespiegel van vijftig tot zeventig centimeter omstreeks het jaar 2050 te verwachten.