Rofix neemt belangrijkste concurrent in België over

De firma Rofix uit Dilsen-Stokkem, vooral gespecialiseerd in bevestigingsmaterialen voor radiatoren, heeft de Luikse concurrent Sadac overgenomen. Sadac was vele jaren de belangrijkste concurrent van Rofix. Afgevaardigd bestuurder Rob Vaessen kondigde tevens de start aan van een eigen vestiging in het Chinese Shangai.

Kurt MEERS

BR>

Het minste wat je van de familie Vaessen kan zeggen is dat het echte ondernemers zijn. Leon en Gerry leiden het bouwbedrijf Vaessen, broer Jos staat aan het hoofd van radiatorenproducent Vasco en het vierde broer Rob stampte in 1980 Rofix uit de grond. «Ik werkte als productieleider bij Vasco, toen ik in de nood aan goede bevestigingsmaterialen een groot gat in de markt zag,» blikt Rob Vaessen terug. «België telde toen 5 grote radiatorenfabrikanten, maar die zeiden tegen hun installateurs: 'Zie maar hoe ge onze producten aan de muur krijgt'. De installateurs maakten dus zelf de bevestigingen, ieder op zijn eigen manier. Met de opkomst van de boormachines werden de radiatoren stilaan op een technisch verantwoorde wijze aangebracht. En toen zag ik mijn kans.»

Rob Vaessen kampte in de beginjaren met een groot probleem. Concurrent Sadac, een familiebedrijf uit het Luikse, kende enorm veel succes met een zelf ontworpen en gepatenteerd bevestigingssysteem. «Miljoenen en miljoenen stuks verkochten die mensen. Ik was genoodzaakt om voortdurend naar alternatieve technieken te zoeken en mij op andere markten te concentreren. Onze eigen research- en ontwikkelingsafdeling is hieruit gegroeid.»

China

De aanpak van Rofix kende succes, want het bedrijf groeide gestaag. «Ondertussen geraakte het patent van Sadac langzaam achterhaald. Zij ontwikkelden geen nieuwe producten en waagden zich slechts in beperkte mate aan export. Hun omzet daalde, maar de naambekendheid en het marktaandeel waren nog erg belangrijk. Daarom hebben we niet getwijfeld om Sadac over te nemen. Rofix is nu de enige producent van dit soort bevestigingsmaterialen in België.»

Naast het toebehoren voor radiatoren (gamma van 500 producten) maakt het bedrijf ook buis- en betonbevestigingen, montagerails en luchtverhitters.

De groep Rofix zet ook in het buitenland de expansie voort. «Via Sadac krijgen we er een distributiecentrum bij in Parijs,» aldus nog Rob Vaessen. «Daardoor moet onze omzet in Frankrijk kunnen verdubbelen. Verder zijn we sinds '94 actief in Polen (vestiging met 40 personeelsleden) en hebben we zopas een nieuwe dochtermaatschappij opgericht in China. Daar worden kleine pakketjes samengesteld met schroeven, pluggen, enzovoort. In een eerste fase werden er 13 mensen aangeworven, die dit jaar toch al zo'n 80 miljoen omzet zullen realiseren. De kwaliteitscontrole van de Chinese vestiging zal echter altijd via Dilsen blijven gebeuren.»

Concurrent

In totaal zal Rofix dit jaar ruim 400 miljoen frank omzetten. Er werken nu zo'n 150 mensen. Rob Vaessen is ambitieus: «Het is onze doelstelling om de omzet te verdubbelen binnen vijf jaar,» zegt hij. «We willen ook nieuwe markten aanboren, zoals Scandinavië, Zuid-Europa en de USA.»

Een wetenswaardigheid tot slot: Vasco, het bedrijf van zijn broer Jos, is geen klant bij Rofix, terwijl concurrent Radson dat wel is. «Met je familie kan je beter wandelen dan handelen,» besluit Vaessen wijs.