Werchter traag op gang

De organisatie van Rock Werchter maakte eerder deze week bekend dat 's lands grootste muziekfestival zaterdag en zondag uitverkocht zal zijn. Vrijdag, op de openingsdag, was er nog plaats genoeg voor hele horden rockliefhebbers.

Roel DAMIAANS, Rob RODIERS, Christof RUTTEN

BR>Minder goed nieuws: de Eurythmics komen niet naar T/W wegens rugproblemen van Annie Lennox.

Annie Lennox en Dave Stewart zullen vandaag (zaterdag) dus niet optreden op de wei van Werchter. Zware rugproblemen van zangeres Annie Lennox liggen aan de oorzaak van de annulering. In een persbericht verontschuldigde Annie zich tegenover het festivalpubliek.

Moby zal het gat dat daardoor op het hoofdpodium ontstaat, opvullen met een extra optreden. Hij treedt zaterdag aan tussen Live en Texas, maar verzorgt daarnaast ook zoals voorzien het afsluitende optreden in de Pyramid Marquee zondagavond. De term

bis

krijgt daardoor wel een hele speciale betekenis.

Oranje

Eerst terug naar vrijdagavond. Aan de ingang van het festivalterrein prijkte toch het bord 'Sold Out'. Veertigduizend bezoekers zouden een kaartje hebben gekocht voor de openingsdag.

De invalswegen naar festivaldorp Werchter waren aardig dichtgeslibt met rondslenterende festivalgangers en er heerste een gezellige drukte op de vele campings in de buurt.

Om 18 uur, het moment dat Werchter officieel door Studio Brussel-stem Luc Janssen op gang werd getrapt, lag de wei er nog groentjes bij. De Brusselse groep

Venus

kreeg de weinig benijdenswaardige eer om voor een handvol geïnteresseerden de eerste noten van T/W, editie 2000, te spelen.

Alsof ie het Oranje-debacle extra in de verf wilde zetten stond de zanger in een knaloranje T-shirt op het podium. Of zijn spierwitte haren een andere EK-knipoog was richting de Portugese verdediger Abel Xavier laten we in het midden.

Het enige vernoemenswaardige tijdens de set was het poppy 'She's So Disco'. Vooral naar het einde sloeg de verveling toe met misplaatste 16-Horsepower erupties. Kortom, Venus was niet meer dan aardige achtergrondmuziek tijdens de eerste versgetapte festivalpintjes.

Ontroerd

Op het zijpodium - de Pyramid Marquee - loste het Amerikaanse kwartet

Wheat

het startschot. Hun ingetogen, soms weemoedige gitaarpareltjes kreeg de Marqueetent half gevuld. Maar het waren wel enthousiaste muziekliefhebbers. De zanger was daardoor zo ontroerd dat er iets als «I love you all, you're the best» over zijn lippen rolde.

Als bedankje trakteerde hij de Marquee op een mooie versie van hitsingle 'Don't I Hold You'.

Vlak daarna mocht

Muse

het mooie weer gaan maken op de Main Stage. Met een korfje 'Afrekening'-singles was het niet moeilijk voor Muse om het overwegende StuBru publiek op zijn hand te krijgen. Superhit 'Muscle Museum' was goed voor de eerste crowdsurfers. Het leek ook alsof zanger-gitarist Matthew Bellamy het Radiohead-juk van zich af probeerde te schudden. Hij lanceerde bij momenten enkele venijnige gitaarriffs naar de kritische medemens.

Later op de avond volgden nog enkele gevestigde waarden die wel een groot publiek bereiken: Nine Inch Nails, de groep die de lijnen uitzette voor de industriële rock van Marilyn Manson en consoorten. Of Oasis, de Britpopaanvoerders die het ook in Werchter zonder spilfiguur Noel Gallagher moeten doen.

Aangeboden door onze partners