EBU viert 50-jarig bestaan

LUZERN

J.V.

BR>De grote bazen van de Europese radio- en televisiestations zijn deze dagen niet op kantoor. Reden: ze zijn met zijn allen naar Zwitserland gevlogen, naar Luzern om precies te zijn, om daar het vijftigjarig bestaan te vieren van de EBU, de European Broadcasting Union, de overkoepelende organisatie van de Europese openbare zenders.

De EBU werd opgericht in 1950 tijdens een internationale conferentie die werd georganiseerd door de BBC. Al spoedig werd de organisatie gehuisvest in Genève. DE EBU is een netwerk van zenders die nieuws, sport en culturele programma's uitwisselen, co-producties coördineren, technische ontwikkelingen ondersteunen en standardiseren, opleidingen organiseren, juridisch advies geven, e.d.m.

Aanvankelijk groepeerde de EBU de West-Europese zenders, maar in 1993 werd de deur opengezet naar het oosten. Momenteel telt de EBU in en buiten Europa 79 volwaardige en 48 geassocieerde leden.

De voorbije dagen werden in Luzern reeds allerlei werkvergaderingen gehouden, maar de klemtoon ligt op vandaag en morgen wanneer de algemene vergadering wordt gehouden. De viering van het halve eeuwfeest wordt zaterdagavond afgerond met een gala-avond.

De algemene vergadering zal o.m. een nieuwe EBU-voorzitter moeten verkiezen, in opvolging van de Duitser Albert Scharf, die de EBU leidt sinds 1983, maar zich nu terugtrekt. Een naam die binnenskamers werd genoemd, was die van VRT-baas Bert De Graeve. Tot verbazing van in eerste instantie De Graeve zelf, die op geen enkele manier zijn kandidatuur had gesteld. Insiders voegden er meteen aan toe dat De Graeve wellicht de beste keuze zou zijn, maar dat hij vrijwel kansloos is omdat hij nog niet lang genoeg in het vak staat.