Concentra Holding stapt in Atrecordings.com

Concentra (Holding) - de Hasseltse groep actief in de uitgeverswereld, regionale televisie, nieuwe technologie (Ubizen/Ubimedia) en drukwerken - heeft een minderheidsparticipatie genomen in het Brusselse internetbedrijf Atrecordings.com. Dat laatste stelt zeg maar de betere muziek ter beschikking via het internet. Het is de eerste participatie van Concentra in een dotcombedrijf en zal ondergebracht worden onder Mao.holding.com, die dergelijke bedrijven zal groeperen. Atrecordings.com werd pas begin vorig jaar opgericht.

Dominiek CLAES

BR>

Behalve Concentra neemt ook de Vlaamse Investeringsvennootschap (VIV, investeringsvehikel van de Fortis groep) deel aan de kapitaalsverhoging bij Atrecordings, zo is vrijdag bekendgemaakt. Concentra en de VIV brengen samen 64 miljoen in. Daardoor krijgen ze respectievelijk een participatie van 15 en 10% in Atrecordings. De rest van het kapitaal is verdeeld onder de investeringsmaatschappij Arcos Invest (dat nog 3 miljoen inbrengt) en Atelier bvba, de vennootschap van het management en de oprichters rond Bart Van Looy.

Funk

Atrecordings.com is één van de meest toonaangevende bedrijven op vlak van promotie, verkoop en distributie van nichemuziek (van hiphop tot jazz, van wereldmuziek tot hedendaags klassiek, van folk tot avant-garde, van elektronische muziek tot funk,...). De surfer kan via de website

(www.atrecordings.com)

uit drie mogelijkheden kiezen: het binnenhalen van digitale formats (MP3), originele fysieke producten (cd of vinyl aan huis geleverd) of een samenstelling naar eigen keuze (op gepersonaliseerde cd thuis bezorgd). Daarvoor zijn akkoorden gesloten met tachtig gespecialiseerde en onafhankelijke labels over de hele wereld. Ook met de auteursrechtenvereniging SABAM zijn de nodige overeenkomsten gesloten.

De website biedt nog tal van andere mogelijkheden: achtergronden, nieuws, interviews, webcasts,... De beschikbare tracks kunnen er ook volledig beluisterd worden in Real Audio.

Markt

Het hoofdkantoor van Atrecordings bevindt zich in Brussel, ondertussen zijn er ook al kantoren in Berlijn en Londen. In totaal stelt het bedrijf nu twintig mensen tewerk. Met het vers geld wil Atrecordings zich over de hele wereld verspreiden. «In het lopende boekjaar (tot april 2001) voorzien we een omzet van tien miljoen frank. Het volgend boekjaar moet dat 100 miljoen zijn,» maakt Bart Van Looy zich sterk.

«Driekwart van de muziekmarkt is bezet door zeg maar vijf grote platenmaatschappijen (EMI, Polygram,...). De rest van de markt is zeer versnipperd, vandaar dat we deze kans niet laten liggen,» verklaart op zijn beurt i-president Peter Baert van Concentra. Voor Concentra is Atrecordings de eerste participatie in de nagelnieuwe Mao.Holding.com-divisie. Peter Baert ziet ook synergieën met andere activiteiten binnen de groep. «We hadden dringend 'geluid' nodig,» aldus Baert, die voor binnenkort ook andere participaties of initiatieven op dotcom-vlak aankondigt.