Extra taks op LPG-wagens afgeschaft

BRUSSEL -

D.Ca.

BR>

Wie met LPG rijdt, krijgt uitzicht op de afschaffing van zijn aanvullende verkeersbelasting. Voor 80% van de LPG-gebruikers betekent dit elk jaar een besparing van 6.000 frank op de vaste kosten. Bovendien wordt de belasting op de inverkeerstelling bij LPG-wagens afgeschaft of verminderd.

De regering heeft deze maatregelen vrijdag principeel goedgekeurd. Ze komen in september opnieuw op de ministerraad, die beslist vanaf wanneer ze ingaan. Gemikt wordt op dit najaar.

De afschaffing van de aanvullende belasting gaat wel gepaard met de invoering van een accijns van 2,15 fr. per liter LPG, een eis van Europa. Hiermee maakt de regering werk van de

variabilisering

van de autokosten: het bezit van een wagen - in dit geval op LPG - wordt goedkoper, maar de kostprijs neemt toe naargelang het aantal gereden kilometers.

Voor de gemiddelde LPG-rijder betekent dit dat hij tussen de 20.000 en de 30.000 km per jaar kan rijden, al naargelang het type voertuig, zonder dat het hem meer kost dan vandaag. Voor LPG-rijders die minder kilometers rijden, betekent de maatregel een flinke besparing. Bovendien is LPG (13 frank/liter) al driemaal goedkoper dan benzine en tweemaal dan diesel. De regering werkt ook nog een premiestelsel uit om het gebruik van LPG-auto's bijkomend aan te moedigen.

Zwavelarme brandstoffen worden voordeliger in aankoopprijs aan de pomp. Vanaf 1 januari 2001 wordt benzine met een octaangehalte van 98 - die dan al voldoet aan de strenge Europese norm voor 2005 - goedkoper dan de benzine die nog niet aan deze norm voldoet. Vanaf 1 oktober 2001 wordt ook zwavelarme diesel goedkoper.

Eind september komt de regering met een voorstel over de vermindering of de afschaffing van de belasting op de inverkeerstelling voor

Euro 4-wagens

. Die voldoen al aan de strenge uitstootnormen die Europa vastlegde voor 2005. Na invoering van zo'n maatregel in Duitsland, is gebleken dat 44% van wie een nieuwe auto koopt, kiest voor een model dat voldoet aan die Euro 4-norm. Bijvoorbeeld BMW en Mercedes hebben types in deze categorie. Met deze maatregelen wil de regering de luchtkwaliteit verbeteren.