Domper op de feestvreugde in telecomsector

D

e jongste dagen was er heel wat beweging in de telecomsector. Zowel de Amerikaanse als de Europese autoriteiten stelden hun veto tegen de voorgenomen fusie van WorldCom met Sprint. Daardoor ontstond er speculatie dat beide bedrijven op hun beurt overname-kandidaten zijn geworden. De Britse krant The Times meende woensdag te weten dat Deutsche Telekom al heel snel een bod ter waarde van 100 miljard dollar zou gaan uitbrengen op Sprint. Opvallend was dat de koers van het aandeel WorldCom woensdag op Wall Street met meer dan 10% steeg. Dat zou erop kunnen wijzen dat er ook kandidaten zijn om op WorldCom te bieden. Hoe het verhaal gaat aflopen, valt onmogelijk te voorspellen. Het kan in de telecomsector echter nog een lange en hete zomer worden.

Jos STERK

BR>Bij het begin van deze week maakten de telecombedrijven op de Europese beurs echter een slechte beurt. Aanleiding was de waarschuwing die president Kurt Hellstrom van het Zweedse Ericsson de wereld instuurde. Volgens Hellstrom dreigt de groei in de mobiele telefonie (GSM's) te vertragen door de hoge prijzen die worden geboden voor de UMTS-licenties. Dat zijn de licenties voor de derde generatie van de mobiele telefonie, die de gebruiker toelaten om via zijn GSM ook van het internet gebruik te maken. In een interview met de krant Dagens Industri stak Hellstrom een beschuldigende vinger uit naar vooral Vodafone Airtouch en Deutsche Telekom. Beide bedrijven zouden gekke prijzen betalen voor die licenties.

Het veilen van die UMTS-licenties leverde de Britse regering enkele weken geleden 35 miljard dollar op, waar eerst was verwacht dat de opbrengst van de verkoop maar vijf tot zes miljard dollar zou bedragen. Aangelokt door het grote geld hebben de Franse, de Duitse en de Italiaanse regering hun verwachtingen voor de verkoop van UMTS-licenties flink opgetrokken.

De waarschuwing van Hellstrom kwam duidelijk over, want op de Europese beurzen daalden de koersen van aandelen als Nokia en Ericsson woensdag fors. In hun val sleurden zij de aandelen van telecombedrijven als Deutsche Telekom en France Telecom mee. Volgens de analisten moeten die dure licenties worden terugverdiend en dat kan alleen door meer aan te rekenen voor geleverde diensten. Omwille van het hoge prijskaartje zouden minder mensen gebruik gaan maken van de aangeboden diensten en dat kan op zijn beurt de verkoop van GSM's schaden. Vrijdag was de stemming in de sector weer wat beter, nadat enkele grote Amerikaanse zakenbanken koopadviezen gaven voor telecomaandelen.

Dat de telecomsector een groeimarkt is, wordt door niemand betwijfeld. Overdrijving is echter nooit goed en de hoge prijzen die worden geboden voor de UMTS-licenties doen inderdaad een alarmbelletje rinkelen. De beleggers moeten beseffen dat er aan een belegging in telecomaandelen hoe dan ook een risico verbonden blijft.