Maria Callas stierf verbitterd en eenzaam

Herman VAN DONINCK -

BR>

In 1977 overleed operadiva Maria Callas. Ze was een grote ster, maar in haar persoonlijk leven had ze niet veel geluk. De Nederlandse televisie herdenkt haar vanavond in een mooie documentaire.

«Als je een plaat van Maria Callas beluistert zie je haar niet, maar vóél je haar,» zegt Hans Peter Janssens, de hoofdrolspeler in de Vlaamse versie van 'The Phantom of the Opera', bewonderend. «Ze heeft een enorme draagkracht. Haar klanken zijn niet altijd zuiver, maar haar inlevingsvermogen maakte alles goed. Ze moet het niet alleen hebben van zogenaamde

schone klanken

. Bovendien durfde zij dingen laten horen die volgens de gangbare normen niet mogen. Zo zette ze legendarische vertolkingen neer. Nu, al die emoties op het podium zijn niet verwonderlijk. Zoals zij een dramatische sopraan was, is ook haar leven vrij dramatisch verlopen...»

Dat is het minste wat je kan zeggen over het leven van Callas, dat wel een Griekse tragedie lijkt. Het liep al mis van bij de geboorte. Haar ouders weigerden dagenlang hun dochtertje te bekijken, papa ging zelfs het kind niet aangeven. Ze was een dik, lelijk eendje, dat niet door haar moeder werd vertroeteld.

Roddelpers

In Athene kreeg Maria een opleiding muziek en zang. Haar carrière kwam pas van de grond nadat ze was opgemerkt door de schatrijke Veronese bouwondernemer Giovanni Battista Meneghini. Hij trouwde met haar en werd zijn manager. Na haar huwelijk veroverde ze podium na podium.

Callas werd een ster, bekend bij een groot publiek. Ook bij mensen die niet van opera hielden. Dat had alles te maken met haar uitstraling en haar privé-leven, dikwijls voer voor de roddelpers. Haar metamorfose van mollige dame tot slanke diva, haar ontslag in 1958 bij de Metropolitan Opera, de rivaliteit met Renata Tebaldi. Of die ene keer dat ze midden in een uitvoering van 'Norma' stopte omdat ze dacht niet goed te zingen. Zo haal je de bladen wel. Dat werd nog erger toen ze eind jaren vijftig haar hart schonk aan de Griekse miljardair Aristoteles Onassis. Hij liet haar echter in de steek voor Jacky Kennedy. Die klap kwam Callas nooit te boven. Haar stem takelde af en ze trok zich steeds meer terug in haar appartement in Parijs. Daar stierf ze in '77 aan een hartaanval.

Het Callas-gevoel, Ned3, 21.25 uur