Is ontkalkt kraantjeswater gezond?

Water is een populair artikel. Tenminste als het uit flessen komt. Van kraantjeswater zijn mensen iets minder gek. «Ten onrechte,» zegt ingenieur Luc Keustermans, gewestelijk directeur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. «Kraantjeswater is lekker en volkomen gezond.»

Peter TEUWENS

BR>

Wij bevinden ons in de moderne kantoren van de Maatschappij aan de Runkstersteenweg in Hasselt. Onaangekondigd. En toch staat er een glas kraantjeswater op het bureau van de directeur. Buiten klatert een fontein. Hier staat duidelijk alles in het teken van water. Waarom we hier zitten? Victor Schoups uit Sint-Truiden heeft gelezen dat ontkalkt of onthard kraantjeswater niet goed is voor de consumptie. In het flatgebouw wordt het water regelmatig ontkalkt door een speciaal toestel. «Moet ik mij nu zorgen maken,» zo vraagt onze lezer zich af. Directeur Keustermans antwoordt met het Blauwboek van Belgaqua, de beroepsfederatie van de watersector.

Ontharden

Vooral het zuiden van de provincie heeft te kampen met zogenaamd

hard

water, met veel kalk door de aanwezigheid van calcium en magnesium. Dat is niet aangenaam voor douchekoppen, kranen en koffiezetmachines. «Maar volkomen onschadelijk voor de gezondheid,» zegt directeur Keustermans. Voor het warmwatercircuit kan de plaatsing van een ontharder overwogen worden. Voor de koudwaterkranen kunnen waterverzachters inderdaad een risico vormen voor de gezondheid. Die ontharders bevatten namelijk harsen die het calcium en magnesium vervangen door natrium, afkomstig van het zout dat men regelmatig in het toestel moet doen. En zout, dat weten we allemaal, is niet goed voor de bloeddruk. Bovendien kunnen in het toestel bacteriën ontstaan, wanneer het toestel niet goed wordt onderhouden. Gek genoeg is zacht water bovendien veel slechter voor de waterleidingen dan hard water.

«Het water zoals het overal uit de kraan komt is prima in orde,» beklemtoont Keustermans. «Tegenwoordig moet het drinkwater voldoen aan 61 parameters, ruim voldoende om de kwaliteit te garanderen.» Die parameters zijn opgelegd door de Europese Unie op basis van aanbevelingen van de Wereld Gezondheids Organisatie. Toch kan de samenstelling van het drinkwater verschillen van plaats tot plaats, afhankelijk van de oorsprong. Om de precieze samenstelling van uw leidingwater te weten te komen, moet u contact opnemen met uw drinkwaterbedrijf (

zie telefoonnummers, red.

). Sommige drinkwaterbedrijven mengen bovendien water van verschillende oorsprong. «Maar wat ook de schommelingen in de samenstelling van het leidingwater zijn, het water voldoet overal aan de wettelijke norm,» aldus Keustermans.

Flessen

Toch slepen consumenten steeds meer flessenwater mee naar huis, in de veronderstelling dat dit water gezonder en lekkerder zou zijn dan leidingwater. «Flessenwater is alleen beter voor de armspieren,» grapt Keustermans. Volgens het Blauwboek gaat het hier enkel om een kwestie van smaak. En daar valt moeilijk over te discussiëren. Flessenwater bevat vaak iets meer zouten of wat koolzuurgas.

Er zijn nog andere waterbronnen, waar wél over gediscussieerd kan worden. «Ik heb een eigen waterput,» aldus A.K. uit Lommel. «Kan ik daar zomaar van drinken?»

Daar is het Blauwboek formeel in: niet doen. Water uit de waterput kan er goed uitzien, maar toch vervuild zijn. Eigen waterputten zijn niet diep genoeg en lopen dus meer kans op vervuiling door pesticiden, nitraten en bacteriën.

En, zoals in de filmpjes, met je mond open lopen als het regent, is ook al niet aan te raden. Regenwater is prima geschikt om te poetsen, te wassen, het toilet door te spoelen en de tuin te besproeien. Maar regenwater is géén drinkwater.