Journalist Dirk Tieleman ziet woning in de vlammen opgaan

«Een uitslaande brand heeft mijn hele woning verwoest. Ook ben ik mijn persoonlijk archief en veel materiaal kwijt. Neen, aan brandstichting of een aanslag denk ik niet. Ik zou er niet aan durven denken,» reageert VRT-journalist Dirk Tieleman na de zware brand die zijn woning in Keerbergen woensdagnacht in de as legde.

Erik BORGERMANS

BR>

Een uitslaande brand teisterde woensdagavond omstreeks middernacht Tielemans huis in Keerbergen. Alleen de carport en een slaapkamer bleven gespaard. De overige delen van het huis zijn totaal vernield. Ook zijn persoonlijk archief is hij kwijt. De schade loopt in de miljoenen. Naar de brandoorzaak is het voorlopig nog gissen.

Dirk Tieleman is erg aangeslagen: «Met de medewerkers van het programma

Koppen

hadden we woensdagavond deelgenomen aan de opnames voor het VRT-spelprogramma

Herexamen

. Na de opnames ben ik nog wat blijven 'plakken'. Toen ik rond middernacht thuiskwam en de deur opende, zag ik dat de hele woning vol rook hing. In huis brandde het hevig.»

Door dak

Meteen alarmeerde de VRT-journalist de brandweer van Mechelen, om zelf daarop nog te pogen om de brand te blussen. «Er was geen beginnen aan. Het vuur woedde al te fel. Ik heb nog even kunnen blussen door met de waterpomp grondwater op te pompen. Toen de elektriciteit uitviel, was het gedaan met blussen,» vertelt Tieleman.

Bij aankomst van de Mechelse pompiers sloegen de vlammen al door het dak. Tieleman uitte gisteren wel kritiek op de brandweer, en stelde dat ze pas een half uur na zijn oproep gearriveerd zijn.

Gistermiddag bleek in elk geval dat de schade erg groot is. De woning is verloren. Het parket stuurde een branddeskundige ter plaatse. «Hij kon wel de plaats waar de brand uitgebroken was vinden, maar een oorzaak kon hij er niet opplakken. Daarvoor was het vuur te vernietigend geweest,» licht Dirk Tieleman toe.

Aan een aanslag of brandstichting durft Tieleman niet denken. Op de vraag of er de voorbije dagen telefoontjes in die zin zijn geweest of dat hij een verband ziet met een of ander onderwerp uit zijn human interest-programma

Koppen

, antwoordt hij: «Ik denk het niet. Ik durf er niet aan denken. De brand komt inderdaad hard aan. Ik ben mijn persoonlijk materiaal en ook mijn jarenlang opgebouwd archief kwijt. Uiteraard is er bij de VRT wel nog beeldmateriaal voor handen. Tja, waar ik voorlopig onderdak ga zoeken? Ik weet het nog niet. Gelukkig heb ik vele vrienden. Dus tijdelijk onderdak vinden zal wel geen probleem zijn.»

Aangeboden door onze partners