Limburgse herrieduo Geschmacksverstärker lanceert debuut-cd 'Blow Your Cover'

Print
HASSELT - Goedkoop, dat is Geschmacksverstärker. Of wat wil je dat we zeggen van een groep die zelfs zijn naam pikt van een zak Aldi-chips? Een naam met meer struikelblokken dan een hindernissenparcours overigens. «Ik kan hem nu juist schrijven,» lacht zanger/hyperkineet Olivier Coumans (21). «De pogingen om hem correct uit te spreken hebben we opgegeven. Eén keer hebben we het een Duitser het horen zeggen. Zo plakkerig klonk dat. Een niet-Duitser draait gewoon zijn tong in de knoop.»
BR>
Olivier Ollie Coumans vormt samen met boswachter/samplekoning Rob Weytjens (30) de Limburgse hoop in extreem luide dagen. De cd dampt nog na als een hoop verse paardenmest. Het afkoelend blazen van 'Blow Your Cover' gebeurt samen met Olivier in een Hasseltse crèmerie bij een coupe bosvruchten.
«'Blow your cover' is een term uit een politiefilm,» verklaart Coumans meteen de titel. «De naam van de film ben ik vergeten, maar het ging over undercover-operaties. En blow your cover betekent zoiets als een dekmantel die werd opgeheven. En dat willen we met Geschmacksverstärker ook doen: alles opblazen, zodat niemand zich nog ergens achter kan verschuilen. Ooit hebben we dat letterlijk gedaan, tijdens één van onze eerste optredens. Dat was in Nederland en half Bree was meegereisd. Na dertig seconden was het al gedaan: alle knoppen stonden open en de hele installatie opgeblazen natuurlijk.»
- Geschmacksverstärker heeft als vreemde eend in de bijt Technomania gewonnen. Waren jullie daarvoor ook al bezig met muziek?
Coumans: «Eerst speelden we in het rockgroepje Ant-Cow. Maar dat draaide op niets uit. Ofwel kon de drummer niet repeteren of wel had de andere stress met zijn lief. Het was altijd wat. Plots bleven alleen Rob en ik over. Eerst dachten we 'Oh, shit wat nu gedaan?', maar tijd voor twijfels hadden we niet. Rob leende een drumcomputer en ging in de weer met gitaren en versterkers. Ik begon wat te prullen met stemeffecten. In principe was de overgang van Ant-Cow naar Geschmacksverstärker geen grote koerswijziging. De drummer werd gewoonweg vervangen door een computer, de rest door samples (lacht)
- Popcornpunk, elektro-noise, disco-apocalyptica. De meest vreemde termen worden bovengehaald om de muziek van Geschmacksverstärker te beschrijven. Wat maken jullie eigenlijk voor soort muziek?
«Digital hardcore, dat duikt ook nog wel eens op. Oké, sommige nummers klinken wel zoals Atari Teenage Riot, maar we zijn daar niet door beïnvloed. Die groep is echt kwaad. Ik kan niet zeggen dat ik ergens boos over ben. Ik ben een braaf manneke, woon nog bij mijn moeder en heb alles wat mijn hartje verlangt. Rob heeft vroeger in verschillende groepen gespeeld als T(h)ree en Brains On Liquid. Die heeft wel die punkattitude in zich. Maar ik...(stilte) Ik luisterde vroeger naar Clouseau en heb absoluut geen rock 'n rollverleden. Ik ben Nirvana pas goed beginnen vinden toen 'Nevermind' in de afslagbakken lag.»
- Ben je ook naar concerten van Clouseau geweest?
«Jaja, op de eerste rij zelfs. Dat was wel chic. Ik ging toen kijken naar 'Tien Om Te Zien' in Blankenberge en stond al van negen uur 's morgens te wachten aan het podium. Dat was toen mijn grote droom: artiest worden. In die periode liep iedereen rond met een t-shirt van Guns & Roses. Ik wilde per se een Clouseau-t-shirt hebben. Om moeilijk te doen? Nee, ik vond dat vroeger echt goed. Nu niet meer. Alhoewel, als ik het nu hoor, denk ik toch nog effe terug aan die tijd.»
- Dat zijn wel straffe uitspraken...
«Maakt me niet uit. (paniekerig) Dat hoor je toch niet aan de cd, hé? Vanaf mijn zestiende ben ik zelf muziek beginnen maken. Maar ik kan geen enkel instrument bespelen, dat is wel stom. Daarom gedraag ik mij op het podium ook zo freaky. Zonder instrument als een houten klaas op dat podium staan is ook maar niks. Ik draai ook echt een knop om wanneer ik op moet. Vanaf het moment ik mijn showpak aantrek, zegt dat klik
- Er is blijkbaar plaats genoeg voor glitter en glamour binnen Geschmacksverstärker wanneer we die outfits zien. Waar koop je die?
«Nergens, mijn moeder maakt die. Samen met haar ga ik naar de stoffenwinkel en kies daar wat stoffen uit. Ik zeg ongeveer wat ik wil en zij probeert dat dan zo goed mogelijk na te maken. Daarmee probeer ik het hele TMF-circus in het belachelijke te trekken. Wij zoeken met Geschmacksverstärker voortuderend het contrast op. Als het publiek ons in die glitterdingen ziet opkomen, denken ze waarschijnlijk 'wat zijn dat voor jeanetten. En op dat moment blowen we onze cover..., hé.»
Geschmacksverstärker stelt vanavond om 21 uur zijn debuut-cd 'Blow Your Cover' voor in Hasselt (Muziek-O-Droom, info en reservatie: 011/23 13 13). Ook Starfighter en dj Kill zijn van de partij. Tickets kosten 100 frank, MOD- en Axionleden mogen gratis binnen. Net als de tien eerste lezers die met dit artikel in de hand een imitatie van het roze Duracellkonijn (die met het trommeltje) ten beste geven. Op vrijdag 19 mei is Geschmacksverstärker ook te gast in Nieuwerkerken ('t Kretske).