Robert Mosuse sterft op z'n dertigste

Robert Mosuse, vooral bekend als zanger van The Radio's, overleed donderdagnacht in Antwerpen aan de gevolgen van een hersentumor. Hij was in maart dertig geworden. Tien jaar geleden al werd de fatale ziekte vastgesteld. Muziek heeft tijdens zijn hele korte leven een belangrijke rol gespeeld. Hij was ook de allereerste zwarte Jezus in de musical 'Jesus Christ Superstar'.

Herman VAN DONINCK

BR>

Robert Mosuse werd geboren op 9 maart 1970 uit een Zaïrese vader en een Belgische moeder. Hij heeft nog vier broers (Egide, Jean-Paul, Ronny, William) en één zus, Regine. De moeder had het moeilijk met de opvang, de kinderen werden eerst bij verschillende pleegouders en later samen in een gezinsvervangend tehuis in Sint-Amands grootgebracht.

Jean-Paul, Ronny en Robert stichtten samen met een paar vrienden The B-Tunes. Ze schreven zich in voor Humo's Rock Rally 1988 en haalden de finale. Uiteindelijk eindigden ze dat jaar op de derde plaats, vooral dankzij de

Beatlesiaanse

samenzang van de piepjonge broers Robert en Ronny.

Bart Peeters hoorde hen zingen op die finale, en was erg onder de indruk. Hij vroeg hen om mee te zingen op 'Lucky Day'. Daarna werd 'Swimming In The Pool' een reuzehit, en meteen waren The Radio's geboren. De cd 'No Television' uit 1991 haalde moeiteloos goud in Vlaanderen en de single 'She Goes Nana' was gewoon een bom: zeven weken op nummer 1, goud in Nederland en succesvol in landen als Indonesië, Thailand en Maleisië. Er volgden nog drie andere cd's.

Teardrops

Robert profileerde zich als zanger en sekssymbool. De laatste hit was het door Robert gezongen 'Teardrops', zijn lievelingsnummer. Eind '94 stopten The Radio's ermee, maar Robert wist van geen ophouden. The Big M's was een feesttrio, dat hij vormde met Paul Michiels en Hervé Martens. Daarna maakte hij onder de artiestennaam Robbie Crown nog een solo-cd, 'Sacred Memories'.

In 1998 schitterde hij als Robbie Crown op The Night of the Proms, en als Jezus in de musical 'Jesus Christ Superstar'. Een zwarte die de rol van Jezus speelde, het was nog niet vertoond in Vlaanderen. Maar daar had Robert zijn uitleg voor: «Het is warm in Jeruzalem. Het lijkt me niet logisch dat Jezus altijd lijkbleek geportretteerd werd. Eindelijk is gerechtigheid geschied.»

Robert Mosuse vocht al bijna tien jaar tegen zijn ziekte. Ook op andere vlakken heeft Robert veel tegenslag gehad in zijn leven. Vorig jaar in maart brandde het huis grotendeels af, dat hij deelde met zijn zus en haar vriend. Ook werd hij het slachtoffer van enkele autoinbraken.

Op dit ogenblik was hij bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe solo-cd, maar zijn ziekte heeft er dus anders over beslist.

Aangeboden door onze partners