Hasselaren krijgen verkeersles

Print
De stad Hasselt heeft een nieuw arsenaal van maatregelen en acties klaar om de verkeersveiligheid in de stad te bevorderen. Opvallend daarbij: in alle wijken komen er verkeersavonden waarop de nieuwste verkeersregels uit de doeken worden gedaan.
BR>
Ook het fietsen krijgt een forse duw in de rug want de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad worden overdekt en er komen een honderdtal fietsbeugels bij in het centrum.

“We blijven de prioriteit geven aan verkeersveilige straten, wijken en schoolomgevingen”, stelt verkeersschepen Rob Beenders die vier acties aankondigt. “We willen dat Hasselaren de meest zichtbare weggebruikers zijn en daarom gaan we zichtbaarheidspakketten verkopen. In een fluorugzakje zit een fluorescerende band om rond de arm te slaan, 2 reflectoren en een led-lampje inclusief batterijtjes. We verkopen die sets voor 2 euro in de bieb van Kuringen, ‘In&Uit Hasselt’ en tijdens de rollerparades. Daarnaast gaan onze stadswachten 20.000 fietsgidsen verdelen die aantonen hoe gezond fietsen wel is en hoe fietsvriendelijk Hasselt is.”

“Daarnaast gaan we 50.000 euro investeren in het overdekken van de drie fietsenstallingen op het Groenplein, het Capucienenplein en aan het cultureel centrum, waar het fiestroutenetwerk passeert. Ook gaan we opnieuw bij de Spoorwegen aandringen om de fietsenstalling bij het station te fatsoeneren en uit te breiden met een fietsherstelplaats. Volgend jaar gaan we nog bijkomende overdekte fietsenstalplaatsen zetten in de wijken en bij de verschillende bibliotheken. Daarnaast komen er, verspreid over de binnenstad, nog een 100-tal fietsbeugels.”

“Jaarlijks gaan we vanaf nu ook 5 scholen in Hasselt uitrusten met bijkomende verkeersveilige maatregelen. We willen er toe komen dat iedereen die in een straal van 1 kilometer van school woont, die verplaatsing met de fiets doet. In de buurt van de schoolpoorten gaan we dan ook overal kleurrijke ‘octopuspalen’ en beugels plaatsen.”

Verkeersavonden

Naast de materiële tussenkomsten wil het stadsbestuur de Hasselaren ook de juiste verkeersregels aanleren. “We gaan verkeersavonden inrichten in alle wijken omdat de verkeerssituatie overal verandert en de wetgeving niet altijd even duidelijk is. Op die avond geven we de wijk ook een specifiek mobiliteitsadvies op hun maat om het verkeer er beter te organiseren. Op de eerste avond daagden meteen 174 Hasselaren op. De volgende bijeenkomst staat nu gepland in Ekkelgarden.”