Provincie wil veilige ziekenhuizen

Print
In het Virga Jesseziekenhuis zijn het aantal diefstallen afgenomen. In 2001 waren er dit 81, in 2006 nog 45. Reden is de invoering van een gecoördineerd preventie- en beveiligingsbeleid. De cijfers werden gisteren bekendgemaakt tijdens de lancering ‘Veilig Ziekenhuis’.
BR>
Met de campagne wil de provinciale commissie voor criminaliteitspreventie de Limburgse ziekenhuizen ondersteunen in hun veiligheidsbeleid. Hilde Claes, gedeputeerde van veiligheid: “De campagne wil ertoe bijdragen dat de criminaliteit in de ziekenhuizen beetje bij beetje daalt.”

Hoe groot het probleem is in de ziekenhuizen, is niet bekend: recente cijfers over het aantal diefstallen zijn er niet. Toch wil provinciebestuur samen met de ziekenhuizen werk maken van de sensibilisatie van patiënten, bezoekers en personeel. Daarom zijn er drie aansprekende en grappige affiches ontwikkeld rond de fenomenen met de hoogst geregistreerde criminaliteit: diefstal op de kamer, misdrijven op parkings en geweld/agressie.

Ook zijn er ludieke muismatjes met een boodschap die verdeeld kunnen worden in de verschillende ziekenhuisafdelingen. Tot slot is er een powerpointpresentatie met een sensibiliserende boodschap die via het intern televisienetwerk kan vertoond worden op de beeldschermen in de wachtruimtes en kamers.

Gisteren stelde het provinciebestuur het ‘Lespakket Preventie Ziekenhuiscriminaliteit’ ter beschikking van alle ziekenhuizen en scholen die ziekenhuispersoneel vormen en bijscholen.