Topcrimineel was informant van federale politie Hasselt

Print
John Mieremet, een Nederlandse topcrimineel die in Neerpelt woonde (foto: zijn Neerpeltse villa) en in Thailand werd geliquideerd, was een informant van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. Dat bleek op het megaproces in Amsterdam tegen topgangster Willem Holleeder.
BR>
De Nederlandse politie vernam pas begin dit jaar dat Mieremet een jaar lang informant is geweest van de federale gerechtelijke politie, van juli 2003 tot en met juni 2004. Aanleiding voor de contacten was een tip dat er een moordaanslag op Mieremet was gepland. Volgens de Nederlandse krant ‘Het Parool’ zou Mieremet aan de Hasseltse speurders onder meer hebben verklaard dat zijn vriendin Ria Eelzak in opdracht van Holleeder werd afgeperst. Die vriendin beheerde de zakelijke belangen van Mieremet.

Het parket van Hasselt bevestigt dat de contacten er zijn geweest en dat op verzoek van de Nederlandse justitie daarover een pv is opgemaakt. Mieremet vormde jarenlang met zijn eveneens vermoorde vriend Sam Klepper het gewelddadige duo Spic & Span. Beiden behoorden aanvankelijk tot de bende van drugssmokkelaar en maffiabaas Klaas Bruinsma. Vanaf eind jaren negentig ging Mieremet zich samen met Holleeder toeleggen op het afpersen van rijke vastgoedhandelaars, zoals de eveneens geliquideerde Willem Endstra. Mieremet kreeg echter ruzie met Holleeder en na enkele mislukte moordaanslagen werd Mieremet op 2 november 2005 vermoord in de Thaise kustplaats Pattaya.