“Vijf kilo kwijtgespeeld”

De dagen beginnen al serieus te korten, de laatste nationale vlucht is gevlogen. Iedere liefhebber kent zijn kampioenen en de slachtoffers die het niet zullen halen. Nu komt het erop aan om de prijzen voor volgend jaar al te maken. De rui is een niet te onderschatte factor bij de duiven. Voorzie de duiven in deze periode, minstens een keer per week, van een verfrissend bad, eventueel met een scheutje azijn en lepel keukenzout. Wees voorzichtig met kuren (bijvoorbeeld tegen wormen) tijdens de rui, besef dat bepaalde medicijnen de rui ernstig kunnen verstoren, waardoor ze onvolledig geruid het nieuwe seizoen moeten aanvatten, met alle gevolgen vandien. De beestjes moeten enorm veel energie opbrengen om hun vederdek te wisselen, voorzie de atleetjes daarom regelmatig met extra kleine, oliehoudende, zaden. Goed eten wil niet zeggen dat ze moddervet moeten zitten, want overgewicht is nooit goed voor de duif. Hou de duiven tijdens de ruiperiode goed in de gaten, want ziektes slaan toe als de weerstand het laagst is.

DaKi

- Verander Guido Loockx zijn bijnaam van Mister Bourges maar in Mister Provinciaal. De Looienaar zette zijn knappe reeks van provinciale overwinningen immers verder. Ditmaal was het opnieuw prijs bij de jonge duivenvlucht uit Gueret, traditioneel de seizoenafsluiter.

“Na de vreemde Bourges II heb ik nochtans even getwjifeld of ik de rest van de nationale vluchten nog wel zou afwerken. Maar nu ben ik enorm tevreden dat ik het toch geriskeerd heb”, zegt Guido.

Opmerkelijk is dat de vader van provinciaal Argenton en Gueret nestbroers zijn. “Den Argenton heeft het bloed van Walter Grieten aan moederszijde.”

“De vader van de Gueret is dit jaar trouwens semi-nationaal asduif (Centrum en Oost)”, toont Loockx. De selectie voor volgend seizoen is bijna afgerond. Guido: “De jonge duiven die de nationaals hebben overleefd, verhuizen allemaal naar volgend jaar, ook de toppers.” Wie niet geloofd dat duivensport een actieve sport is, mag aan Guido vragen hoeveel kilo hij kwijt is na het seizoen. “Rond de vijf kilo vliegt eraf,” lacht vrouw Helga. “Maar dat wordt goedgemaakt tijdens kampioenenvieringen in de winter,” besluit Guido.

DaKi

Vraag van de week

Wat te doen na het vlieg- seizoen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer