“Mosterd met structuur van Saharazand”

Stukjes brood, handgerolde soepstengels en glazen schaaltjes in hun winkel nodigen uit om van alles te proeven. “Zoiets is van tel”, legt Johan uit. Het duo geeft maar al te graag uitleg aan wie binnenstapt en heeft een ‘dressingwijzer’ opgesteld waarmee de klanten de winkel rond kunnen. “De Sahara is onze lievelingsplek om te wandelen. Het is natuurgebied. Dus moesten we een 100 procent natuurlijk product scheppen”, vertellen ze. “Een goed half jaar experimenteerden we tot alles goed zat qua ingrediënten en smaak. In de Kempen gebruikte men vroeger ijzeren schotels. Daar lieten de mensen een soort kanonsbal in ronddraaien om de mosterdzaadjes te pletten. Onze mosterd is een mengsel van lichte, gele zachte zaadjes met donkerbruine, scherpe zaadjes. Je ziet er als het ware in hoe het Lommelse Saharazand oogt.”

Een reorganisatie in de firma kostte de verzekeringsinspecteur drie jaar geleden zijn job. Amper drie maanden later werd hij regiomanager Vlaanderen in een Veldhovense softwarefirma. “Na zo’n ervaring wou ik vooruitziend zijn. Altijd had ik diensten verkocht. Het was tijd om ook iets met de handen te creëren.” “Mijn diploma als reclame-assistente komt me nu goed van pas”, vult Elke aan. “Net zoals mijn vroegere hobbywinkeltje aan huis dat al een hele tijd leeg stond. Daar maken we nu de Saharamosterd classic, met curry en met honing. Waarom met honing? In de Kempen liggen veel heidegebieden waar heel wat bijtjes rondvliegen.” Binnenkort pakken Elke en Johan met een nieuwe soort uit. “Die mosterd zal zeker opnieuw een Limburgs tintje hebben.”

“Ons motto luidt ‘eerst proeven, dan kopen’. Dat geldt zowel voor onze mosterds als voor de oliën, balsamico azijnen, kruiden, pesto’s, likeuren, digestieven en wijnen. De klant proeft, kiest zelf vorm en grootte van een glazen flesje en wij vullen het waar hij bijstaat.”

Celine LAVAERTS

De Sahara kreeg als natuurgebied al een ster. Nu pronkt het gebied ook met de ‘Sahara-Kempische mosterd’ van Johan Dilissen (46) en echtgenote Elke Treude (47). Ze maken de mosterd zelf in drie soorten en verkopen hem in hun winkel ‘Sahara-De Fijnproever’ langs De Vryheyt, tegenover de filmzalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer