“Genieten van dit moment”

- Zit KVSK United met een keepersprobleem of niet? Het antwoord op die vraag ligt in de handen van Jelle Eyckens. Door de onbeschikbaarheid van Schurmans en Mommers staat de pas 17-jarige knaap uit Helchteren zaterdagavond in Oostende voor zijn vuurdoop in tweede nationale.

“Voor de opwarming zal ik best wel een beetje zenuwachtig zijn”, glimlacht hij minzaam. “Maar als ik een bal gepakt heb, valt dat van mij af.”

Vader Johan Eyckens luistert aandachtig mee en knikt goedkeurend. “Onze Jelle heeft altijd een passie voor het keepen gehad. In zijn prille jeugd schaafde Roger Nilis, de vader van Luc, al aan zijn techniek. Later heeft mijn broer, nonkel Stefan, hem vijf jaar lang, twee keer per week individueel begeleid. Daar heeft hij veel van opgestoken.”

1m90

Opmerkelijk detail: de gelijkenis tussen Jelle Eyckens en de jonge Michel Preud’homme is frappant. Pezig lijf, rijzig (1m90) en een weelderige zwarte krullenbol. “Toch blijft mijn grote voorbeeld Petr Cech van Chelsea”, lacht hij. “Maar dan wel zonder zijn helm.”

Jelle, die zijn jeugdopleiding bij vier verschillende clubs genoot (Helchteren, Bocholt, Heusden en STVV), is pas vanaf dit seizoen bij KVSK United. “Hij kwam zijn tweelingbroer Pieter achterna, die hier een jaar eerder bij de juniores neerstreek”, pikt vaderlief weer in. “Gelukkig heeft hij zijn haar kort laten knippen, want ze lijken als twee druppels water op elkaar.”

“En daarmee houdt het niet op,” grijnst Jelle. “Ik heb nog twee broers die in provinciale spelen.”

“En zoon nummer vijf stopte na een zware knieblessure met voetballen en is scheidsrechter geworden”, vervolledigt Johan het familiealbum. “Het straffe is dat ik het vroeger als... wielrenner tot bij de amateurs bracht. Ik had gehoopt dat er minstens eentje mijn liefde voor de fiets geërfd zou hebben. Mooi niet, dus.”e_SClBBen je goed opgevangen in de A-selectie, Jelle? Er lopen kerels tussen die twee keer zo oud zijn als jij.

“Heel goed. Ik weet vanaf maandag dat ik moet spelen. Op de eerste trainingsdag hadden ze het naamkaartje op de kast van Gino Mommers al omgedraaid en mijn naam erop geschreven. Maar echt nieuw was de kleedkamer niet voor mij. Ik ben derde keeper en heb in de voorbereiding wel vaker met de groep geoefend.”

Niemand zal jou in Oostende een eventueel foutje aanwrijven. Stap je het veld op als een man met een missie?

“Ja, ik wil zoveel mogelijk van deze wedstrijd genieten en ik hoop de nul te houden. Dat zou pas een fantastisch debuut zijn.”

Piet DINGENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer