Ziekenhuisseries maken ziek

Voor zijn onderzoek vroeg dokter Jan Van Mierlo (31) meer dan duizend jongeren, die in principe weinig ervaring hebben met de medische wereld, naar hun beeld dat ze hebben in verband met ziekenhuizen en geneeskundig personeel. Dit beeld werd dus gevormd door dokters- en ziekenhuisseries op televisie. Daaruit bleek dat Vlaamse tieners van 2004 tot 2006 tussen de 10 en 30 uren per week medische interventies hadden gezien op televisie. Dit kwam uiteraard niet alleen voor in zulke reeksen, maar ook in bepaalde films en andere programma’s.

Van Mierlo ondervond dat het ‘Mean World Syndrome’ niet zomaar een verzinsel is. Mensen gaan door blootstelling aan de media de realiteit veel gevaarlijker voorstellen dan het in werkelijkheid is. “Iemand die veel naar misdaadseries op tv kijkt, zal het aantal moorden en misdaden in de echte wereld overschatten”, zegt hij. “Die mensen laten de televisiebeelden primeren op de realiteit.” Diezelfde inzichten kunnen ook doorgetrokken worden naar kijkers van dokters- of ziekenhuisseries. “Hoe meer je naar zulke series kijkt, hoe banger je bent om ziek te worden. Die angst wordt groter naarmate je ouder wordt en meisjes hebben er meer last van dan jongens”, vertelt de onderzoeker. Hij stelde vast dat tieners, die naar ‘ER’ of ‘House M.D.’ kijken, veel angstiger reageerden dan leeftijdsgenoten, die dergelijke reeksen niet volgen. Vooral de angst voor ziekte en dood nam sterk toe.

Gisteren kreeg Van Mierlo de kans om zijn bevindingen voor te stellen aan een internationaal congres van psychologen in de Engelse stad Bath. Daar legde hij ook de nadruk op het belang van verder onderzoek in dit vakgebied. Volgens hem kan dat oneindig aantal medische series, documentaires, films en realityreeksen een grote impact hebben op de leef- en gedachtewereld van jongeren. “Die kunnen meer kwaad dan goed doen. Het blijkt immers dat kijkers zich daar niet goed bij voelen”, verklaart de dokter. Vooral pubers zijn erg kwetsbaar, doordat ze zich over het algemeen meer zorgen maken om hun lichaam en gezondheid.

“Er is zelfs gevaar voor een vicieuze cirkel. Als je je niet goed voelt, is de kans groter dat je - om iets bij te leren - meer naar ziekenhuisseries kijkt. Het resultaat is dat je je alleen maar slechter zult voelen achteraf”, besluit Jan Van Mierlo.

GerLa

- De Limburgse dokter Jan Van Mierlo heeft de reacties van 1.275 jongeren tussen 12 en 18 jaar op ziekenhuisseries zoals ‘ER’, ‘House M.D.’ en ‘Grey’s Anatomy’ onderzocht. In zijn onderzoek voor de Universiteit Hasselt kwam hij tot de conclusie dat alleen al het kijken naar zulke series, je ziek kan maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer