“Zondag even geen ramadan”

- Met de trip naar de Bosuil heeft STVV alweer een zware klus voor de boeg. De Kanaries hebben één speeldag extra rust gehad, maar of dat een voor- of een nadeel was, moet zondag blijken. Targetman Ibrahima Sidibe (28) was in de eerste matchen alvast de man-in-vorm op Staaien, toch loopt de Senegalees er de laatste dagen wat vermoeid bij.

“De ramadan laat zich stilaan voelen. Zondag moet mijn godsdienst even wijken voor mijn job.” Ibrahima Sidibe bedankt vriendelijk voor een colaatje op de nochtans uitnodigende terrasjes in Hasselt, vlak na een stevige STVV-training. Zoals hij zich in het voetbal altijd professioneel opstelt, zo houdt de spits zich ook plichtsgetrouw aan de afspraken, die iedere moslim nakomt tijdens de ramadan.

“Zondag voor de match moet ik toch stevig zondigen”, zucht Sidibe. “Als ik dan niet eet, kan ik niet doen wat van me verwacht wordt. Mijn prestaties op het veld krijgen voorrang op alles.”

Guido Brepoels zal tevreden zijn dat je zondag voor je fysieke paraatheid kiest.

“Tijdens de trainingsdagen probeer ik het vol te houden. Maar als er twee sessies op een dag zijn, weegt het door. Het is echter te doen. Zondag twijfel ik evenwel niet: dan geniet ik een stevige maaltijd voor de aftrap. Het zal nodig zijn.”

Je draagt dit seizoen de aanval van de Kanaries. Is dit het systeem, waarin Sidibe het best tot zijn recht komt?

“Dat heeft niet zozeer met het systeem te maken, wel met vertrouwen. Iedereen weet dat ik in de terugronde van vorig seizoen faalde. Het zat totaal niet goed in het hoofd. Met de verandering van trainer is het veel beter geworden. Brepoels geeft me moed. De mensen die me al langer kenden, zijn op me blijven inpraten, tot het weer beter ging. Ik geef toe: de eerste maanden dat ik hier toekwam, zat ik met een gevoel van wat doe ik hier in godsnaam en waarom lukt het maar niet op het veld?”

Sommigen denken dat tweede klasse meer jouw competitie is. Dat je te weinig kwaliteiten hebt voor het hoogste niveau.

“Niet akkoord. Ik heb zowel in Oostenrijk als in Hongarije in eerste klasse gespeeld. En ik speelde ook heel wat Europese matchen, op topniveau. Het is niet onbegrijpelijk dat sommige supporters zo denken, want ik stond er niet in die veelbelovende terugronde, maar toch moet ik ze ongelijk geven. Ik ken mijn kwaliteiten.”

Je scoorde tot nu toe telkens met het hoofd. Is dat je grootste troef?

“Nee. In Beveren miste ik trouwens twee reuzekansen met de kop. In Hongarije scoorde ik eens negentien keer in één seizoen, meestal met de voet. Koppen is niet mijn sterkste wapen.”

Zondag ontmoeten jullie op de Bosuil drie ex-spelers van STVV: Trenson, Carratta en Coulibaly.

“Trenson en Carratta ken ik niet. Zij vertrokken in Sint-Truiden toen ik aankwam. Met Coulibaly trok ik hier wel veel op. Nu nog steeds. Jammer dat hij weg is. Vorige week was hij nog zo vriendelijk om mijn vriendin naar de luchthaven te brengen.”

Deel jij de publieke opinie dat Coulibaly terecht de laan werd uitgestuurd?

“Hij kreeg strubbelingen met Cantaluppi en de club heeft toen een beslissing genomen. Ik heb me daar totaal niet mee te moeien. Als Coulibaly en ik elkaar zien, praten we helemaal niet over voetbal.”

Hij zal gebrand zijn om jullie te kloppen.

“Als Couli speelt, moet hij wellicht vaak in duel gaan met… Cantaluppi! (schatert) Coulibaly zal daarom voor 200 procent gebrand zijn op een goede prestatie, maar wees gerust, dat geldt ook voor Cantaluppi.”

Van Houdt en Pospisil groeien stilaan naar hun topvorm. De plaatsen worden duur in de spits?

“Zo hoort het. We zijn profs, worden betaald om zo goed mogelijk te presteren. Als we alle drie scherp staan, ligt de keuze bij de trainer, zo simpel is dat in voetbal. We hebben trouwens zeer pittig getraind en staan dus allemaal scherp.”

Gunter SCHOOFS

Giel Deferm in de basis

Op de Bosuil krijgt Giel Deferm voor het eerst zijn kans, ten nadele van Osman Köse. “Köse zit wat door zijn krachten heen”, zegt Brepoels. “Ik laat hem rusten en geef Deferm zijn kans.”

De kern: Mignolet, Wagemakers, Cantaluppi, Euvrard, Deferm, Wilmet, Delorge, Chimedza, Siani, Charaï, Sidibe. Invallers: Muyters, Vaesen, Van Houdt, Pospisil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer