“Ik had 39.5 graden koorts”

- Zondagavond brengt Racing Genk een bezoek aan de Waregemse Gaverbeek. Nooit makkelijk. En dus pak je als coach liefst met je sterkst denkbare ploeg uit. Of dat Ronny Van Geneugden gegund is, is zeer de vraag. Zijn prijsschutter Elyaniv Barda is met buikgriep teruggekeerd uit Moldavië. Ook gisteren kwam de Israëliër nog niet aan trainen toe. Vandaag zaterdag zal zijn gezondheidstoestand herbekeken worden.

“Volgens de medische staf is het beter dat hij uitziekt alvorens de trainingen te hervatten”, aldus Van Geneugden. “Het is trouwens beter hem voorlopig helemaal buiten de groep te houden. Je weet nooit of hij een besmettelijk virus heeft opgedaan.”

Barda zelf, die er gisteren nog pips bijliep, dramatiseerde de zaken niet. “Eten lukt voorlopig niet. Meer dan een paar toastjes krijg ik niet binnen. Ik ben twee kilo kwijt. Maar het gaat toch al een stuk beter dan donderdag. Ik heb nog 48 uur en heb er alle vertrouwen in dat ik tegen zondag weer de oude ben.”

“Laat ons hopen”, prevelde Van Geneugden een schietgebedje. “Barda heeft nogmaals bewezen in vorm te zijn. Tegen Zwitserland speelde hij in het weekend slechts een half uur. Maar hij was wel verantwoordelijk voor een spectaculaire comeback van Israël. Bij een 0-2 stand lag hij aan de basis van de aansluitingstreffer. In het slot van de match sleepte hij met zijn medemaats nog een punt uit de brand.”

Vier dagen later bestond er voor Israëls bondscoach Dror Kashtan geen twijfel meer. Barda verdiende in Moldavië een basisplaats.

“Maar op de dag van de match werd ik na het middagmaal plots doodziek”, aldus Barda. “Iets verkeerd gegeten? Wie zal het zeggen? Feit is dat ik plots 39.5 graden koorts maakte en ondanks pijnstillers en andere medicatie zakte die temperatuur nauwelijks. Zelf wilde ik wel spelen. Maar de medische staf verbood het.”

Of Barda wel groen licht zal krijgen van de Genkse clubarts, valt af te wachten.

“Hij heeft drie dagen niet getraind, neemt antibiotica en is verzwakt. Is het in die omstandigheden opportuun om diep in de krachtenreserves te gaan?” liet Van Geneugden duidelijk horen dat hij zo zijn twijfels had.

Zondagavond volgt het ultieme verdict.

Roger COX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer