“Als we niet op tv komen, verdienen we geen geld”

Na allerlei wilde verhalen over problemen met hun fiscale controle, zijn de Pfaffs helemaal terug aan de top. Een gesprek over de Rode Duivels, de tv-soap, het personalityblad, hondjes, apen en... de affaire.

Stormschade aan het huis, Jean-Marie van zijn fiets gevallen, Carmen een stel bouten in haar schouder, kleinkinderen Fay en Kenji even in het ziekenhuis, een gerechtelijk onderzoek naar hun belastingen: de Pfaffs hebben niet hun beste maanden achter de rug. Maar dat blijkt reuze mee te vallen. De sfeer in hun Brasschaatse villa is opperbest.

We beginnen aan een drie uur durend gesprek met het stamhoofd aan de grote eettafel. Af en toe schuiven Carmen en Kelly mee aan. Carmen is nog niet geschminkt en wil niet op de foto. Ondertussen lopen ook schoonzoon Nicolas, zijn twee zoontjes en de nieuwe chihuahua Diva door het huis. Er is vandaag geen cameraploeg, maar toch lijkt het alsof we midden in de tv-soap zijn beland. Dames en heren, het leven zoals het is bij de Pfaffs!

“Jean, vertel niks over de nieuwe hondjes, dat mag je niet verklappen van VTM!”

Carmen

De Rode Duivels zijn ineens weer heel erg hot. Waarom doe jij niet mee aan de ’We believe’-campagne van oude coryfeeën?

Jean-Marie: “Er is mij niets gevraagd. Ik word er elke dag over aangesproken, maar die vraag moet je aan de organisatoren stellen. Ik weet ook niet of ik nu nog interesse heb, ik voel me gepasseerd na alles wat ik als voetballer heb gepresteerd.”

“Misschien is het een kwestie van jaloezie, of begrijpen de organisatoren niet dat ik een meerwaarde kan betekenen. Maar ik maak me niet druk, ik heb werk genoeg.”

Wat vind je van deze generatie Rode Duivels?

e_SDLqWe hebben enorm veel talent in huis, mannen als Kompany, Defour, Sonck en Dembele zijn geen voetballers meer van onder de kerktoren, hé. Het zit goed in elkaar, nu moeten de grote resultaten nog komen. Het succes op de Olympische Spelen was voor mij geen verrassing. Maar er worden nog te veel fouten gemaakt en ik zie bij sommige jongens te veel gemakzucht, die niet hoort bij de massa’s geld die ze verdienen. Mijn succes was gebaseerd op inzet en een goeie planning. Voor mijn generatie was het ook al genoeg dat je de eer van je land mocht verdedigen.”

Hebben we nog goeie keepers tegenwoordig?

e_SDLqBehalve ik, bedoel je? (lacht) Ik zie nu nog geen keepers van wereldklasse, die matchen winnen terwijl de ploeg slecht speelt. Maar er zijn er wel goeie, die wereldklasse kunnen worden. Stijn Stijnen, Logan Bailly, Marc Volders, Sven De Volder... En Kenny Steppe. Zes jaar geleden was hij één van de vijftien jonge keepertjes die een keer bij mij kwamen trainen. Ik heb toen gezegd: Deze kleine wordt een grote. Vier weken geleden stond hij hier met zijn vriendin voor de deur, om te vertellen dat hij naar Heerenveen ging en om mij te bedanken.”

Zien we jou ooit nog een club trainen?

e_SDLqIk ben tegenwoordig vooral opa, vader en zakenman. Maar ze mogen mij altijd bellen, ook uit het buitenland. Ik kan zo beginnen, want ik heb een trainerslicentie.”

De zevende jaargang van jullie tv-reeks is net gestart. Wat mogen we verwachten?

Carmen: (roept vanuit de keuken naar Jean-Marie) “Jean, vertel niet te veel over de nieuwe hondjes, want we mogen niet te veel verklappen van VTM!”

Worden jullie het nog steeds niet beu?

Jean-Marie: (verontwaardigd) “Word jij het beu misschien? Ik denk het niet, want we scoren nog steeds hoge kijkcijfers, terwijl we altijd moeten kampen tegen de paradepaardjes van de VRT. Ondertussen doen wij gewoon wat we altijd doen, en dat wordt gefilmd.”

Carmen: “De reeks is een deel van ons werk. Als we niet werken, verdienen we geen geld.”

Kelly: “We hebben zeven jaar geleden samengezeten, besloten dat we dit zouden doen en onze voorwaarden gesteld: geen blote poepen van de kinderen in beeld, geen geslachtsdelen, enzovoort. Elk jaar maken we samen een evaluatie, en tot nu toe vinden we dit allemaal een goede bron van inkomsten. We zijn een familie van zelfstandigen, hé. Voor mij persoonlijk is de soap goed te combineren met mijn kledingzaak in Nijlen.

Jean-Marie: “Wij proberen een voorbeeld te zijn voor veel mensen, dat merken we aan de talloze brieven en aan de kijkcijfers. Anderhalf miljoen kijkers in Nederland! Ons publiek blijft ons bovendien trouw. En dat allemaal zonder scenario’s.”

“Nu is het al zover dat de fiscus haar eigen controles moet controleren.”

Carmen

Klopt het dat alle volwassen Pfaffs 25.000 euro per reeks aan de soap verdienen?

Jean-Marie: (snel) “Over geld praten we niet. Journalisten stellen altijd vragen over geld en seks, terwijl de interviews zouden moeten gaan over liefde, vrede en verdraagzaamheid. Onder ons wapenschild staat: Pax mundialis universum vincit. Dat is Latijn en het betekent: vrede overwint alles. Dat ze mij verdorie interviewen over al het harde werk dat ik heb geleverd om te komen waar ik nu sta.”

Kelly: (zet haar asbak uit het zicht van de fotograaf) “Dat kan ik bevestigen, want ik ben erbij geweest. Papa is trouwens op z’n 54ste nog steeds continu bezig, elke dag.”

Jean-Marie: “De Pfaffs kennen niets anders. Wij dragen onze naam met trots.”

Ik weet dat ik er niet naar mag vragen, maar onze lezers willen weten hoe dat nu precies zit met jullie fiscale controle.

Carmen: “Wij worden al jaren geviseerd en gecontroleerd, want hoge bomen vangen veel wind, hé. Nu is het zover gekomen dat ze bij de fiscus hun eigen controles aan het controleren zijn.”

Jean-Marie: “Het onderzoek is net bezig, maar de pers heeft ons al veroordeeld. En dat terwijl er talloze criminelen vrij rondlopen. Als hier mensen aan de deur staan die ons uit sympathie wat maatjesharing willen aanbieden, moet ik dat dan weigeren of het aangeven aan de belastingen? Wij zijn gewoon een hardwerkende familie, met ons eigen kmo’ke. En daarnaast hebben we vorig jaar met het JM Pfaff-fonds 70.000 euro weggeschonken aan het goede doel. Dit jaar wordt dat nog meer.”

Carmen: “Ja, we zijn goed bezig, we geven alles weg. (lacht) Jean-Marie is zes maanden per jaar bezig voor het goede doel.”

Jean-Marie: (opgewonden) “Ik ben deze zomer nog keihard op mijn achterwerk gevallen tijdens onze jaarlijkse fietstocht voor het goede doel. Denk je dat ik dat voor mijn plezier doe misschien? Als ik in Leuven een cheque ga overhandigen, ben ik een halve dag kwijt zonder dat ik iets heb verdiend. Ik vind dat niet erg, maar mag ik dan rekenen op een beetje respect? Van de gewone mensen en van onze zakenpartners krijgen we dat wél. Die hele belastingaffaire heeft dan ook geen negatieve invloed gehad op onze zaken.”

Ander onderwerp: je tijdschrift ’Jean-Marie’ loopt goed, zegt je uitgever. Het is wel opvallend dat er van nummer één bijna dubbel zoveel exemplaren zijn verkocht in Nederland dan in België.

Carmen: “Nederland is ook drie keer zo groot als Vlaanderen.”

Jean-Marie: “We bouwen dat rustig op, met goeie verhalen over onze eigen lifestyle en interviews met grote sterren, mensen met een voorbeeldfunctie zoals Diego Maradona en Bill Clinton. (denkt na) Maar met die twee gaan we het niet hebben over cocaïne en sigaren (lacht).”

Heb je het blad van Goedele al gezien?

“Nee, ik kom weinig in krantenwinkels. Maar dat is een heel ander concept, daar zit een grote uitgeverij achter. Wij rekenen meer op de sympathie van de mensen. Ik wens Goedele het allerbeste. Ik hoor dat er veel vagina’s in haar blad staan, dat past natuurlijk goed bij haar vakgebied.”

Je bent tegenwoordig ook een ster van het witte doek. In de animatiefilm Kung Fu Panda spreek je de stem in van een aap.

“Dat kwam ik pas te weten toen ik op de set arriveerde. (lacht) Maar het is wel een goeie aap, hoor. Ik vond het niet zo makkelijk om me in die rol in te leven. Maar het is toch vrij snel gelukt.”

“In mijn blad wil ik grootheden met een voorbeeldfunctie, zoals Maradona en Clinton.”

Jean-Marie

Eerder dit jaar beloofde een website een bak bier aan de eerste studenten die erin slagen om jullie zwembad te kraken. Hoe is dat afgelopen?

e_SDLqMan toch, er hebben er een stuk of tien voor het hek gestaan. Maar ze komen er niet in, want we zijn goed beveiligd en er is overal camerabewaking. Bovendien is het zwembad tegenwoordig overdekt. Van mijn familie en mijn eigendommen moeten ze afblijven.”

Carmen: “Ik wil niet dat ze op een nacht ineens naast mijn bed staan. Ik ben de Queen van Engeland niet, hé.”

Jean-Marie, je wordt over drie maanden 55 jaar. Begin je de jaren al te voelen?

Jean-Marie: “Ik heb spijt dat ik een tijdje niet genoeg heb getraind, zodat ik van 86 naar 107 kilo ben gegaan. Ook om die reden zou ik wel weer iets in het voetbal willen doen, als trainer. Eerste of tweede klasse, het maakt me niet veel uit. Antwerp zou me bijvoorbeeld wel iets zeggen. Ik begrijp niet waarom die ploeg zo verloederd is, ik wil graag meewerken aan de comeback.”

Lex MOOLENAAR

De Pfaff-advocaat:

“Nog niet ondervraagd”

Advocaat Tom Versompel verdedigt de belangen van de Pfaffs in het gerechtelijk dossier over hun belastingen. “Sinds de huiszoeking in maart heb ik er nog weinig over vernomen”, zegt hij. “Jean-Marie is nog altijd niet ondervraagd, we wachten dus af. Via derden hoor ik wel dat er vragen worden gesteld aan leveranciers en andere zakenpartners. Om u een idee te geven van de kwaliteit van het onderzoek: op een bepaald moment vroeg men waar de 110.000 euro waren die in het bezit zijn van het JM Pfaff-fonds. Dat geld stond gewoon op de bankrekening van de vzw. Tja...”

De Pfaff-uitgever:

“40.000 exemplaren verkocht”

selman is de Nederlandse uitgever van Jean-Marie, het personalityblad waarvan tot nu toe één nummer is verschenen. “In december volgt nummer twee”, zegt Asselman. “We veranderen de titel in Jean-Marie en de Pfaffs, we hopen een interview van Jean-Marie met Diego Maradona te kunnen brengen, en dochter Kelly gaat van alles doen met mode en lifestyle.”

Zijn de resultaten van het eerste nummer bevredigend? “Ik heb nog geen officiële verkoopcijfers, maar van de oplage van 70.000 exemplaren zijn er ongeveer 40.000 verkocht, waarvan 25.000 in Nederland en 15.000 in Vlaanderen. Vooral het grote succes in Nederland heeft mij aangenaam verrast. En het wordt nog beter, want zo’n eerste nummer is toch altijd het moeilijkste. We hebben ook een - weliswaar bescheiden - winst gemaakt, dus mij hoort u zeker niet klagen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer