Sleurt knoeiende politietop Dewael mee in zijn val?

De in opspraak geraakte politietopmannen zullen heel waarshijnlijk hun job verliezen. Vraag hierbij is in welke mate minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael ongeschonden uit de affaire komt. Medewerkers van zijn kabinet zijn immmers betrokken bij de malversaties aan de politietop.

ghouben

De niet erg reglementaire promotie van de secretaresse van Fernand Koekelberg, secretaris-generaal van de federale politie, is al langer omstreden. Een onderzoek van het Comité P brengt nog een reeks andere onregelmatigheden aan de oppervlakte. Bij de promotie van een voormalige kabinetsmedewerkster van minster Dewael is schriftvervalsing gepleegd. Hiervoor ligt huidig korpschef van Brussel Guido Van Wymersch onder vuur.

Ook de baas van de algemene politie-inspectie Closset ligt onder vuur. Ook hij duwde, zoals Koekelberg, een superpromotie door van een niet gekwalificeerde secretaresse. Maar onder zijn verantwoordelijkheid zou bij de promotie van personeelsleden binnen de politie-inspectie geknoeid zijn. En hier komen weer medewerkers van het kaninet van minister Dewael in beeld. Dewael heeft een intern onderzoek van zijn kabinet bevolen.

Voorlopig eist enkel de kleine onafhankelijke politievakbond Sypol dat minister Dewael "zijn conclusies trekt". Dewael en minister van justitie Vandeurzen hebben vrijdagavond Fernand Koekelberg proberen te overtuigen om ontslag te nemen, maar Koekelberg weigert.

Fernand Koekelberg, die volgens de grootste politievakbond NSPV nog het minst wordt aangewreven, geldt als een vertouweling van minister Dewael. Hij volgde Herman Franssen, met wie Dewael niet overweg kon, en wordt gezien als de architect van de hervorming van de politiediensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer