Japan legt export Playstation2 aan banden

TOKIO - Het Japanse ministerie voor internationale handel en industrie (MITI) limiteert de uitvoer van het zeer populaire Playstation2 van Sony. Deze geavanceerde spelcomputer bevat namelijk onderdelen die onder meer gebruikt zouden kunnen worden in militaire raketgeleidingssystemen, zo meldt de krant Asahi Shimbun zondag.
BR>Volgens de Japanse wet moet elke uitvoer van twee of meer apparaten nu de goedkeuring krijgen van het ministerie. Degenen die zich niet aan de regels houden riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar en een fikse geldboete.
Sony zelf zit flink in de maag met de aangekondigde regulering. Sinds het begin van de verkoop op 4 maart heeft Sony al zeker 1,4 miljoen apparaten in Japan verkocht. Duizenden Japanners stonden in de rij voor de nieuwste versie.
De voorgenomen verkoop van vele miljoenene exemplaren buiten Japan is nog nauwelijks op gang gekomen. Er zijn wel al spelcomputers verkocht in Hongkong in via internetveilingen in de Verenigde Staten, aldus Asahi Shimbun.
Een woordvoerder van de Japanse elektronicareus zegt "gemengde gevoelens" te hebben over de maatregel van het departement. "We kunnen geen compromis sluiten over de kwaliteit van dit apparaat gezien de felle concurrentie", zei hij tegen de krant.