TV-makers geschrokken na ontslag Dr. Vandeput

De Limburgse reportagemaker Peter Boeckx maakte voor 'Strip-Tease' (RTBF) een reportage over de Hasseltse plastisch chirurg Dr Jacques Vandeput. De bijdrage kwam terecht bij 'Koppen' (TV1) en de uitzending van dinsdag kostte de chirurg z'n baan. 'Koppen'-baas Dirk Tieleman pleit onschuldig.

Raymond de CONDÉ en Jaak VANDYCK

Twee visies op het ontslag...

Peter Boeckx

«De sanctie die door de ziekenhuisdirectie werd getroffen is veel te zwaar en ook hypocriet. Ze kennen die dokter in het AZ Salvator in Hasselt en St.-Ursula in Herk-de-Stad al jaren, ze weten dat hij een aparte soort humor heeft en dat hij excentriek is. Nu schieten ze hem af om hun vel te redden want de naam van de twee ziekenhuizen is zogezegd gecompromitteerd. De redactie van 'Koppen' heeft het nodig gevonden de reportage te laten inleiden voor de gevel van Salvator in Hasselt. De directie van het ziekenhuis valt ook over het feit dat Dr. Vandeput geen toestemming had gevraagd om een reportageploeg te laten filmen in de operatiezaal. We hebben het nochtans allesbehalve stiekem gedaan. De eerste dag zijn er tientallen mensen komen kijken.»

Met de aanpak van 'Koppen' is Peter Boeckx evenmin gelukkig. «De oorspronkelijke titel luidde: 'Eens patiënt, altijd patiënt'. Het ging dus vooral over de patiënten van een esthetisch chirurg, mensen bij wie het probleem eerder te situeren is tussen hun beide oren dan in hun borsten of billen. In 'Koppen' werd de titel plotseling 'Plastisch slager'. Subtiel is anders. Ik zou bijna zeggen dat ze bij de VRT ook iets kennen van slagerswerk.»

Boeckx neemt de verdediging van Dr. Vandeput op zich. «Hij is een autoriteit in zijn vakgebied, ze kunnen hem niet pakken op beroepsfouten. Je kunt wel kritiek hebben op zijn houding maar hij is alleszins niet de enige die zo werkt. Ik ken assistenten uit andere ziekenhuizen die helemaal niet verbaasd waren over de manier waarop het in het operatiekwartier toeging. Het verschil is dat Dr. Vandeput het zonder complexen heeft laten zien. Hij heeft zijn beroep ontmaskerd zoals een goochelaar zijn trucs verraadt. Dan roepen de collega's schande, zo zit de wereld nu eenmaal in mekaar.»

De reportagemaker heeft er achteraf spijt van dat hij zijn 'Strip-Tease'-reportage niet zelf heeft bewerkt voor 'Koppen'. «De reportage is in Vlaanderen verkeerd overgekomen. 'Strip-Tease' bestaat al veertien jaar, het is satirisch, het signaleert bepaalde dingen, het lokt discussie uit. We hebben ons publiek al die jaren in die zin 'opgevoed'. In 'Koppen' sloeg mijn reportage helaas nergens op, het leek een regelrechte aanval op Dr. Vandeput.»

Dirk Tieleman

«We zijn natuurlijk even geschrokken, toen we van het ontslag van dokter Vandeput hoorden, maar ik geloof niet dat het onze verantwoordelijkheid is,» zegt eindredacteur Dirk Tieleman van 'Koppen'. «Wat wij doen - en wat u doet - is signaleren wat er in onze samenleving gebeurt. Dinsdagavond hebben we niks anders gedaan.»

«Wij krijgen nu tientallen faxen en mails die altijd over hetzelfde gaan: die dokter Vandeput is

geen gewone

, hij houdt er omgangsvormen op na die niet echt volgens de gedragscode zijn. Dat hij privé neerbuigend en spottend over zijn patiënten praat, tot daar toe, maar als de camera draait, moet hij weten wat hij doet.»

De bedenking is dan altijd: moeten programmamakers zo'n man niet tegen zichzelf in bescherming nemen?

«Iemand van 65?» vraagt Tieleman. «We hebben het hier niet over een heroïnehoertje van 16; hoewel dat meisje óók wist wat ze deed, maar daar wil ik het niet meer over hebben. We praten niet over de eerste de beste. Het gaat om een man met ruime levenservaring, die in Amerika en in Viëtnam heeft gezeten, die jarenlang voorzitter was van de vereniging van gescheiden mannen, die nog steeds secretaris is van de beroepsvereniging van plastische chirurgen. Ik mag toch aannemen dat zo iemand weet wat hij zegt en wat hij doet. Trouwens, de beelden spraken voor zich.»

Waren die beelden verknipt? Was er een verschil met de originele versie in 'Strip-Tease' op de RTBF?

«We hebben er drie minder relevante scènes uitgeknipt. Ik moet eraan toevoegen dat ik de hele namiddag heb geprobeerd om de orde van geneesheren aan het praten te krijgen. Na de reportage wilde ik in een gesprekje vragen wat men hiervan vond. Ik heb bij wijze van spreken hemel en aarde bewogen om een standpunt van de orde te horen. Tevergeefs. Niemand wou.»

Aangeboden door onze partners