Eerste beleggersacademie van het land in Hasselt

“Het is de eerste keer dat we een dergelijke academie op poten zetten”, zegt afgevaardigd bestuurder Fonne Hendrickx van de onafhankelijke vzw VFB. “We blijven erbij dat er veel nood is aan vorming en begeleiding van beleggers. De massa informatie en tal van gespecialiseerde websites die via internet beschikbaar zijn, veranderen daar niets aan. Particulieren vormen tot gedreven beleggers, dat blijft onze hoofdbekommernis”, aldus Hendrickx.

De beleggersacademie breit een vervolg aan die strategie. In september gaan de eerste modules - de basismodule en een inleiding tot de fundamentele analyse - van start in de gebouwen van Syntra in Hasselt. Voor ‘gevorderde’ beleggers staan er vier andere modules op stapel: Naic, technische analyse, voortgezette fundamentele analyse en derivaten.

“Voor sommige modules werken we samen met Euronext, andere modules worden door ervaren VFB-medewerkers begeleid. Voorkennis is ook niet nodig. De prijzen zijn bewust zeer democratisch gehouden”, voegt Hendrickx er nog aan toe.

Strategie

De nieuwe beleggersacademie, die ook in andere Vlaamse steden zal worden georganiseerd, staat een beetje symbool voor de nieuwe adem die de VFB heeft gevonden. De organisatie telt in totaal 6.800 leden in Vlaanderen: 2.400 leden van 280 beleggingsclubs en 4.400 individuele leden. Er wordt streng gewaakt over de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de organisatie, haar activiteiten (congressen) en de verschillende publicaties.

In de zes belangrijkste Vlaamse steden - onder meer in Hasselt - zijn er regionale trefpunten, die met de steun van de VFB allerlei activiteiten (zoals seminaries en bedrijfsbezoeken) organiseren. De vzw geniet voorts de (volstrekt onafhankelijke) steun van diverse media, beursgenoteerde bedrijven en professionele bemiddelaars, als beleggingshuizen en -banken. “Maar het is het wetenschappelijk comité, met onder meer de professoren Emiel Van Broekhoven en Roland Van der Elst, dat de inhoud en de programma’s bepaalt”, verzekert Hendrickx.

Hendrickx denkt ook hardop aan een manier om het clubleven nieuw leven in te blazen. “We werken aan een soort eeuwigdurende competitie met om de zes maanden een prijsuitreiking. Het is in de clubs dat je pas goed de knepen van het vak van mekaar kan leren. Geloof me, er zijn er velen die onterecht denken dat ze het wel alleen kunnen vanachter hun pc.”

Dominiek CLAES

De basismodule (van twee sessies) kost

55 euro, cursus inbegrepen.

Info en inschrijven kan via www.vfb.be (doorklikken naar ‘beleggersacademie’)

Voor meer info over de activiteiten

van Trefpunt Hasselt: mail naar

erwin.boeynaems@telenet.be

of bel 011/64.38.82

- De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) organiseert vanaf september in Hasselt voor het eerst een ‘beleggersacademie’. Beleggers en aspirant-beleggers kunnen kiezen uit verschillende modules, naargelang hun voorkennis of interesse.