De Aardappeleters

- ‘De Aardappeleters’ was Vincent Van Goghs eerste grote schilderij met meerdere figuren. De kunstenaar maakt dit werk in 1885. Met ‘De Aardappeleters’ probeerde hij een realistisch boerenschilderij te maken zonder de werkelijkheid te idealiseren.

Hang deze affiche op!

Steun Stephanie en Yanaïka en hang de affiche op die u op de achterkant van deze pagina vindt. Als u ze voor uw raam wil hangen kan u ze best tegen een stuk papier of karton hangen: dan schijnt de andere kant van de pagina er niet doorheen.

Als Exquisa wint, trakteert de zaak op een aperitief

Als Exquisa dankzij uw stemmen de winnaar wordt van ‘Mijn Restaurant!’ dan heeft u met deze foto een speciaal cadeau in handen. Als tegenprestatie bieden Stephanie en Yanaïka de lezers van Het Belang van Limburg die een etentje reserveren in Exquisa een gratis aperitief van het huis aan. Voorwaarde is wel dat u deze poster kan voorleggen in het restaurant. De actie loopt vanaf vrijdag 30 mei tot en met zondag 31 augustus. Stemmen is dus de boodschap en dan: reserveren maar! Santé.

Wie Yanaïka en Stephanie wil steunen, kan dat door ‘Hasselt’ te sms’en naar 3274 (0,75 euro per sms) of – goedkoper kan ook – door te bellen naar 0905-53.001 (0,50 euro per oproep). Digitale televisiekijkers kunnen ook stemmen door op de rode knop te drukken.

ZATERDAG 24 MEI

Yanaïka en Stephanie gaan aan de slag op vijandig terrein. In ‘n stalletje op het Leuvense Ladeuzeplein gaan de twee van 11 tot 23 uur lekkernijen koken en serveren. Jelle en Micheline (foto) doen hetzelfde op het Hasseltse Dusartplein.

Als het even meezit, springen Yanaïka en Stephie rond middernacht nog binnen in ‘t Hasseltse girls only-café Vrouwetongen, waar ’s avonds een sms-party voor Exquisa plaatsvindt.

Het parcours van

Stephanie en Yanaïka

HASSELT - Welk recept hanteerden Stephanie en Yanaïka om tot de finale van ‘Mijn Restaurant!’ door te dringen? Wel, gezien de onderstaande foto’s vormden vakmanschap, werklust, doorzettingsvermogen, leergierigheid, vriendelijkheid, bescheidenheid en humor de basisingrediënten voor de populariteit van het Exquisa-team. Een reconstructie van drie drukke maanden...

Hij wilde benadrukken dat deze mensen ‘met de handen die ze in de schotel steken, zelf de aarde hebben omgespit en dat zij hun eten zo eerlijk verdiend hebben’.

Vandaar ook de keuze van deze redactie om Stephanie, Yanaïka en een deel van het Exquisa-team op deze manier af te beelden in hun eigen aardappelrestaurant ‘Exquisa’. De meisjes proberen hun droom waar te maken om hun eigen restaurant te openen door keihard te werken en altijd zichzelf te blijven. Ze strijden op een eerlijke manier voor de eindwinst van ‘Mijn Restaurant!’.

De sessie

Een gaatje vinden in de agenda van Yanaïka en Stephanie was geen sinecure.

Een dag voor de fotosessie bleek Hasselt op hetzelfde ogenblik ‘n Exquisa-stoet door de binnenstad te willen organiseren.

Yanaïka en Stephanie waren zichtbaar afgepeigerd maar een blikje Red Bull (in het geval van Yanaïka) en het zien van de oubollige verkleedkleren (in het geval van Stephanie) deden wonderen. “Wil je geloven dat het niet de eerste keer is dat ik me in zulke kleren moet wurmen?”, zei Stephanie. “Ik heb ooit een tijdje in Bokrijk gewerkt, en daar was het elke dag van dattum (lacht).”

De setting

‘De Aardappeleters’ was Vincent Van Goghs eerste grote schilderij met meerdere figuren. In onze setting in Exquisa kregen Yanaïka en Stephanie het gezelschap van sous-chef Filip en hulpkok Dave – die zich voor de gelegenheid in een boerenkiel hadden gehesen – en dienster Petra, die haar zwarte jas mocht aanhouden. “Ik hoef niet in de lens te kijken? Mooi zo”, lachte ze.

‘De Aardappeleters’ is nogal donker van kleur; Van Gogh laat de rauwe werkelijkheid zien van de harde boerenstiel. In ons geval mocht het allemaal wat luchtiger, en dat hoefden we dit gezelschap geen twee keer te zeggen. In geen tijd haalden ze allemaal hun sappigste dialect boven, en voor elke ‘serieuze’ foto was er wel eentje waarop de gekke bekken de boventoon voerden. Mooiste making of-beeld is wellicht datgene waarop Filip en Dave net zo beeldig blijken te staan met de witte mutsjes van Yanaïka en Stephanie.

ZONDAG 25 MEI

De twee finalistenduo’s worden verwacht in Brussel voor het ultieme debat.

Tijdens die confrontatie moeten Yanaïka en Stephanie uitleggen waarom zij het verdienen om ‘Mijn Restaurant!’ te winnen.

DINSDAG 27 MEI

Yanaïka en Stephanie brengen een bezoekje aan een school in Tongeren, waar die laatste – tot voor kort verpleegster-in-opleiding - zal uitleggen hoe je een stomazakje moet aanbrengen en verwijderen. Yanaïka is proefpersoon.

WOENSDAG 28 MEI

Yanaïka en Stephanie trekken naar de grootse sms-party in de Hasseltse discotheek Versuz. De dj’s van dienst zijn Pat Krimson, Kriss, Andic, Tomic en B.

DONDERDAG 29 MEI

De finale van ‘Mijn Restaurant!’ wordt live uitgezonden vanuit zowel Leuven als Hasselt. In onze provinciehoofdstad zal de Meldertstraat afgesloten worden voor het verkeer. Iedereen is welkom om de uitzending te volgen op een groot scherm, maar zoals dat tijdens Marktrock gaat op de Leuvense Oude Markt: vol is vol.

Een drukke finaleweek

De agenda van Stephanie en Yanaïka zit boordevol in deze finaleweek. En daarnaast moeten ze ook nog een druk restaurant runnen. Dit is de voorlopige planning.