“Geweend toen ik de beelden zag”

- De Chinese Yu Chen uit Hasselt organiseert op 7 juni het benefietconcert ‘Met Alle Chinezen’ in de Muziekodroom voor de slachtoffers van de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan. “Ik reken op de hulp van Limburg om mijn getroffen landgenoten te helpen.”

Yu Chen is afkomstig uit de miljoenenstad Guangzhou, maar werkt momenteel in Limburg, op de Chinadesk van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij. “Toen ik de beelden voor het eerst zag heb ik moeten wenen en kreeg ik geen hap meer door mijn keel. Zo hebben die taferelen me aangegrepen. Nu probeer ik zoveel mogelijk nieuwsberichten over de aardbeving mee te pikken. Vorige week zag ik een lange uitzending op BBC World. Het waren hartverscheurende beelden van ouders die met foto’s van hun overleden kind samen stonden te huilen. Zij waren allemaal het meest dierbare kwijt. Hun enige kind, omdat in China een geboortebeperking geldt. Toen wist ik dat ik iets moest doen voor de slachtoffers.”

Draaiende bomen

Dat wordt het benefietconcert ‘Met Alle Chinezen’ dat Yu organiseert samen met de groepsleden van de Limburgse rockgroep C.O.E.M. waarin ook haar man Stoffel Hias speelt. Op dit moment wordt de affiche in allerijl klaargestoomd. Lokaal rocktalent zoals Vandal X, Monophone en The Berriegordies heeft al bevestigd, Yu onderhandelt nog met twee andere groepen.

“Tickets kosten 10 euro, maar wie niet geïnteresseerd is in rockmuziek, kan ook zijn steentje bijdragen op een speciaal rekeningnummer dat we samen met Rode Kruis Vlaanderen geopend hebben”, zegt ze.

Zelf is Yu Chen niet afkomstig uit de getroffen provincie, maar ze heeft wel familieleden die er net op vakantie waren. “Ze waren aan het kaarten toen de grond trilde. Ze zijn allemaal naar buiten gelopen, maar konden zich nergens aan vasthouden omdat alles heen en weer schokte. Uiteindelijk konden ze zich vastgrijpen aan een boom, maar die draaide gewoon rond in de grond. Verschrikkelijke taferelen.”

Hulpverlening

In tegenstelling tot de slachtoffers van de cycloon in Birma, konden de Chinezen wel meteen rekenen op hulp. “Ik hoor van mensen die er geweest zijn, dat het Chinese leger heel goed georganiseerd is en al veel levens heeft gered. Ze werken ook nauw samen met hulpverleners uit Japan, die gespecialiseerd zijn in reddingswerken na aardbevingen. Het probleem is echter dat veel dorpjes in de bergen liggen en dat de weinige toegangswegen compleet verwoest zijn. Iets wat de hulpverlening bemoeilijkt. Er is nog veel geld nodig om iedereen te helpen.”

Yu Chen hoopt alvast op de steun van deze provincie. “Ik woon hier nu anderhalf jaar en ken de Limburgers als heel vriendelijke en hulpvaardige mensen. Ik hoop dat we samen iets kunnen bereiken om de slachtoffers in mijn geboorteland te helpen.”

Roel DAMIAANS

Benefietconcert ‘Met Alle Chinezen’ op 7 juni in de

Muziekodroom in Hasselt.

Storten voor China kan

op 000-0006566-67

Meer info: www.theworld.be

Aangeboden door onze partners