Krijgen extremisten atoombom in handen?

Politieke wereldleiders maken zich zorgen over de stijgende onrust in Pakistan na de dood van Benazir Bhuto. Ze hebben schrik dat de atoomwapens van het land in handen vallen van moslimextremisten.

wverhaert

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is een van de eerste westerse politici die openlijk zijn ongerustheid uit over de situatie in Pakistan. De man is ongerust dat indien de destabilisatie in het land verergert de Pakistaanse kernwapens in verkeerde handen vallen.

”De nucleaire wapens mogen nooit in de handen van de islamisten terechtkomen. Er is nog geen concreet risico, maar de onstabiele toestand die er momenteel is, mag niet te lang duren,” aldus de minister in een interview met Bild am Sonntag.

Doemscenario

Hoewel de meeste experts er niet van uitgaan dat Pakistans streng bewaakte atoomarsenaal op korte termijn in verkeerde handen belandt, wordt in het Westen rekening gehouden met het mogelijk doemscenario dat moslimextremisten de controle verwerven over het kernwapenarsenaal van Pakistan. In de wetenschap dat ook buurland India over atoomwapens beschikt, wordt de toestand in de regio dan wel heel explosief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer