'Vermaelen Projects' wordt opgenomen bij een uitvinder

Vandaag is de laatste aflevering te zien van 'In de gloria', het satirische programma rond allerlei vormen van human interest zoals die op ons scherm woekeren. Wij dachten dat de hilarische uitsmijter 'Vermaelen Projects' in de studio werd opgenomen. Mis dus.

Raymond De CONDÉ

BR>

De opnames hebben plaatsgehad in een boerderij in Bierbeek waar de twee broers Willy en Jos Vermaelen (gespeeld door de tweelingbroers Frank en Kris Focketyn) zouden kunnen opgegroeid zijn. In de hoek van de woonkamer prijzen ze iedere week hun maffe uitvindingen regelrecht de grond in.

De boerderij werd een aantal dagen aan Woestijnvis ter beschikking gesteld door Eric Dehaes (30). Hij woont in de hoeve, die eigendom is van een Bierbeekse familie en werkt als zelfstandig rekwisiteur voor Woestijnvis. Hij zocht de rekwisieten bijeen voor o.m. 'Alles kan beter', 'De XII werken' en 'Man bijt hond'.

Het is niet zijn enige activiteit. «Ik ben ook lasser geweest, heb aan Sint-Lucas toegepaste grafiek en fotografie gestudeerd en ben ook beeldhouwer.» Sterker nog: hij is ook uitvinder.

Dehaes heeft zopas een patent genomen op een 'papierbinder', een papierhouder met dubbele bodem. Wanneer de houder vol is, kun je langs de dubbele bodem een touwtje binden rond de papierstapel, je licht de stapel uit de houder en het papier is, netjes samengebonden, klaar voor de ophaling.

De hoek die de Vermaelens als achtergrond uitkozen is authentiek. «Het enige verschil is dat we voor de opnames een landkaart van Bierbeek tegen de muur hangen en dat ik mijn strips uit de boekenplank verwijder.»

Tafellaken

Op tafel ligt het bekende rood-wit geruit plastic tafellaken. «Dat ligt hier altijd. Ik heb het zelf nodig als demping bij het tekenen. Het blote tafelblad zou te hard zijn.» Eric Dehaes maakt er (erg mooie) surrealistische pentekeningen met Chinese inkt en kleurpotloden. Ook die blijven als decor voor 'Vermaelen Projects' onaangeroerd. Net als de rol plakband op de achtergrond. «Toen mijn familie die rol op tv zag, wisten ze zeker dat de Vermaelens hier waren geweest,» lacht de rekwisiteur.

Grote afwezige in dit interieur waar de tijd heeft stilgestaan, is een computer. «Ik ben er me van bewust dat ik er me dringend een moet aanschaffen,» geeft Dehaes toe. «Dat zal binnenkort gebeuren, met enige tegenzin dan wel. Als ik een dag achter een computer heb gezeten, heb ik altijd het gevoel dat ik niet heb gewerkt. Een printer kan trouwens nooit zoveel mengkleuren produceren als wanneer je het met de hand tekent.»

Een Nederlandse reporter die 'In de gloria' op tv had gezien, dacht dat de reportages over echte Belgen gingen, hij had niet door dat hij acteurs aan het werk had gezien. Het realiteitsgehalte van de serie is dan ook bedrieglijk hoog. Dat de Vermaelens uitgerekend bij een collega-uitvinder kwamen filmen, is volgens Eric Dehaes echter «puur toeval». «Maar ik vond het wel grappig dat ze daarvoor naar hier kwamen.»

De Vermaelens hebben er trouwens, geheel in de lijn van hun karakter, niets voor betaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer