Vlaanderen heeft 45 zaadtuinen voor "autochtone" bomen en struiken

In Vlaanderen zijn in vier jaar tijd 45 zaadtuinen aangelegd voor "autochtone" bomen en struiken. Dat zijn bomen en struiken die Vlaanderen als natuurlijk verspreidingsgebied hebben en aangepast zijn aan ons klimaat en aan de groei- en bodemcondities. Dat heeft Kristine Vander Mijnsbrugge, wetenschapster gedetacheerd aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), maandag gemeld.

Belga

Het doel is om de geoogste zaden via privé-kwekerijen op de markt te brengen en Vlaanderen zo weer meer met eigen groen te beplanten. "De meeste planten die nu verhandeld worden in kwekerijen komen uit Oost-Europa", aldus Vander Mijnsbrugge. Het gaat volgens de vrouw dan wel om dezelfde soort, maar de planten gedragen zich anders omdat ze bijvoorbeeld niet aangepast zijn aan het klimaat en de bodemcondities.

Nu dit jaar de eerste van de 45 zaadtuinen officieel erkend werden, kunnen de kwekers een herkomstcertificaat verkrijgen dat bewijst dat de inheemse bomen en struiken autochtoon zijn. Zo kan bijvoorbeeld voor de Wilde kardinaalsmuts een herkomstcertificaat verkregen worden bij de zaadtuinen, waarvan de meeste in handen zijn van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De kwekers die daar gaan oogsten moeten volgens Vander Mijnsbrugge een kleine vergoeding betalen. Het brede publiek zal de autochtone bomen en struiken binnen twee tot drie jaar kunnen kopen. "Het duurt zolang vooraleer het zaad opgekweekt is", aldus de wetenschapster.

De belangrijkste Vlaamse zaadtuinen liggen onder meer in Dentergem, Semmerzake, Gruitrode, Dranouter en Stevoort. In de zaadtuinen wordt sleedoorn, haagbeuk, lijsterbes, vuilboom, veldesdoorn en Gelderse roos gekweekt. In totaal gaat het om 23 soorten. "We hebben ons in eerste instantie geconcentreerd op de meest voorkomende soorten. Het gaat dan vooral om struiksoorten", zei Vander Mijnsbrugge.

De wetenschapster hoopt dat het aantal zaadtuinen binnen de komende acht jaar nog verdubbelt. "We willen nog 45 zaadtuinen erbij", besloot Vander Mijnsbrugge.

Aangeboden door onze partners