«Fusie noodzakelijk»

DILSEN Jos MISCORIA
BR>Wie dacht dat Heidebloem Dilsen na het teleurstellend verlies thuis tegen Namen, gevolgd door de nederlaag voor de groene tafel, de strijdbijl definitief had begraven, moet in Borains wel verrast hebben opgekeken. Dilsen haalde bij de Waalse eindrondekandidaat een verdiend gelijkspel en behoudt daardoor het waterkansje op redding.

«We hadden er zelfs, aan de hand van het aantal kansen, met 1-5 moeten winnen,» moet sportief manager Henri Thevissen voor de zoveelste keer dit seizoen vaststellen dat zijn ploeg weer niet het verdiende loon heeft gekregen. Gelijkspel dat alvast verraadt dat de spelersgroep zich door de jongste rumoerige ontwikkelingen binnen de club niet uit zijn lood heeft laten slaan.
Trainer Roger Greyn eiste vorige week, blijkbaar met succes, de volledige concentratie van zijn spelers op. Oproep die dus positief beantwoord werd. «Zo moet het ook,» benadrukt Henri Thevissen. «Er bestaat heelwat interesse voor veel spelers. Ze hebben er bijgevolg alle belang bij te presteren. Trouwens, zolang er mathematisch nog hoop is, moet iedereen ervoor gaan. Het tegendeel zou ik van niemand dulden.»
De voorbije weken onstond er op de Bekker alvast heelwat heisa rond het uiteindelijk afgesprongen fusieplan met Neeroeteren en Rotem. Na jarenlang sober, maar succesvol beleid, vaart de club momenteel toch een woelige koers?
«Het gonst natuurlijk van de geruchten,» weet ook Thevissen. «Laat me in eerste instantie duidelijk maken dat wij schuldenvrij zijn. Dat was destijds, toen we de club in derde provinciale onder de arm namen, wel even anders. Sindsdien heeft Heidebloem een enorme groei doorgemaakt. Sportief zijn we tot in derde nationale geraakt en ook onze accommodatie, waar we toch eigenhandig bijna 9 miljoen hebben ingestoken, mag gezien. Nu, wat de toekomst betreft ziet het er in het huidig voetballandschap, niet in het minst hier in de Maaskant, somber uit. Ik vertik het om Dilsen op termijn te zien verzuipen. Vandaar onze jongste poging een eerste voorzet te geven richting schaalvergroting. Want diegene die momenteel de noodzaak hiervan nog niet inziet, moet wel stekeblind zijn. Er zal, liefst zo snel mogelijk, samengewerkt moeten worden. Wij staan met een 28 man sterke bestuursgroep klaar om in een degelijk gefundeerd project te stappen. In eerste instantie kijken we natuurlijk richting naaste buren, waarbij we bijgevolg onvermijdelijk bij Neeroeteren en Maasland uitkomen. Fusie die ook voortrekker Swenters destijds al op het oog had. Ik hoop dat we navolging krijgen, ook verderop in de Maaskant, richting Tongeren.»
Waarom kan het nu wel en twee jaar geleden niet? «Destijds leefde de club hier nog in een ware feestroes en was er hoegenaamd geen nood aan een fusie. Ondertussen is het wel bij iedereen doorgedrongen dat de huidige toestand niet houdbaar is. Of ik schrik heb van supportersreacties? Ach, ik denk dat hun signaal wel duidelijk was. Ondanks alle inspanningen om in Dilsen aantrekkelijk voetbal te bieden, bleef de respons duidelijk uit. Cru vertaald, lag die zwakke belangstelling mee aan de basis van het failliet van de club.»