Magic Emile Mpenza hoopt Jaap Stam opnieuw pijn te kunnen doen

LAAKDAL -

De vraag of de jongste Mpenza met Emile dan wel Lokonda dient aangesproken te worden, is in Duitsland opgelost. Daar heet de zwarte parel gewoon

Magic

Mpenza. "Ik ben er in drie maanden twintig procent op vooruitgegaan", zegt de wereldster in wording.

Yves Taildeman

BR>Een half jaar bleef Emile weg bij de nationale ploeg. Blessuurtjes hier en daar deden de vraagtekens omtrent zijn fitheid toenemen. Nu

Magic

terug is, stijgen de verwachtingen rond de Rode Duivels weer. "He, ik ben nog geen ster, hoor", waarschuwt Emile. "Ik ben geen sleutelspeler zoals Staelens of Wilmots."

Maar je zet wel heel Duitsland op stelten.

Emile Mpenza:

Het gaat ontzettend goed, ja. Ik had een moeilijke integratie verwacht, maar ik scoorde al zes doelpunten, hou de bal veel beter bij, win heel veel duels en pas wonderwel in het systeem. Frankfurt speelt altijd met twee dezelfde spitsen. Tegen ons stond er maar één in de ploeg. De verdediging was versterkt omdat onze aanvalslijn blijkbaar angst inboezemt. Dat doet deugd. Ook al kan ik mijn Standard-periode niet geslaagd noemen, toch ben ik mijn kwaliteiten niet verloren.

Zit je met revanchegevoelens?

Ik ben op tijd bij Standard vertrokken. Alles kwam op de kop van de Mpenza's terecht. Verloren we, dan was het onze schuld. Ik was een woelwater maar was niet trefzeker, zo moest ik horen. Ik kon niet zonder mijn broer spelen, was een ander verwijt. Nu vliegen de ballen er los in en spelen we allebei sterk in een verschillende ploeg. Dit is ons antwoord. Door al die zaken voetbalden wij niet bevrijd. Soms vraag ik me af hoe ik tegen Nederland en Marokko zo heb kunnen schitteren.

Standard deed het na jullie vertrek onvoorstelbaar goed.

In voetbal kan alles. Maar mij verraste die 30 op 30 niet. Vroeger stelden de tegenstanders zich op Mbo en mij af, nu komt het gevaar van alle kanten. Het werk dat we bij Standard leverden, moest ooit zijn vruchten afwerpen.

Wilmots nam je onder handen. Hij vroeg je waarom je bij Standard zo weinig scoorde, waarom je zo vaak geblesseerd was en hoe het kwam dat je een auto-ongeluk had gehad.

Mijn blessuregevoeligheid had te maken met te weinig rust. Bij Schalke krijgen we trainingen van twee uur, maar omdat ik meer rust, ben ik veel scherper en steviger dan vroeger. Ik woon afgelegen in een tot hotel gerestaureerd kasteel. Marc is heel belangrijk voor mij. Hij is altijd met mij bezig. Ik geef nooit zelf interviews in het Duits, dat loopt allemaal via hem. Dat heeft zijn voordelen, want ik kan niets negatiefs over mij lezen in de kranten. Ik sta veel meer onder druk in België dan in Duitsland. Maar ik zal in het belang van Schalke Duits moeten leren. Want wat als Marc zou vertrekken? Ik zou het heel jammer vinden, maar hij moet aan zichzelf denken.

Kan Schalke Emile wel houden?

Ik zou graag een pion zijn van het nieuwe grote Schalke. Ik wil iets opbouwen in Gelsenkirchen. Op termijn blijf ik dromen van Engeland en meer in het bijzonder van Manchester United. Misschien kan ik dat niveau wel aan. In Duitsland dacht ik ook dat het niveau te hoog zou zijn. Als het systeem bij mij past, weet je nooit.

Je kan woensdag solliciteren bij Stam.

Voor de heenmatch tegen Nederland kende hij me niet. Ik verkies dat hij me nu nog niet kent. Ik hoop hem opnieuw pijn te kunnen doen, maar hij zal waakzamer zijn. Een verrassing ben ik niet meer voor hem. Ik ben niet bang, want in Duitsland speel ik elke week een wedstrijd van dit niveau. En Nederland heeft wel sterk gepresteerd tegen Duitsland, maar wij deden dat de voorbije matchen toch ook?

Waseige hoopt dat je Strupar zijn glimlach kan teruggeven.

Ik zal mijn best doen.

(lacht)

Hij maakt moeilijke momenten mee, zoals ik destijds bij Standard. Het deed deugd enkele dagen in een andere omgeving te zijn. Hopelijk kunnen we weer vijf goals maken. Ik speel heel graag met Branko. In Nederland speelde ik één van mijn betere matchen ooit. Al wil ik nu niet zeggen dat dat ik een certitude ben. Voor de pers ben ik blijkbaar incontournable, maar ik wacht altijd op het laatste woord van de trainer. De Bilde speelde ook sterke matchen, he?

Lig je wakker van de schadeclaim van Moeskroen? Je ex-club eist 500 miljoen van jou en je broer wegens jullie contractverbreking.

500 miljoen? Zoveel? Ik hoop dat er een oplossing uit de bus komt. We hebben juridisch niets fout gedaan. Standard en Moeskroen hadden dat maar onder elkaar moeten regelen. Als Moeskroen me wilde houden, waarom heeft het dat dan niet gedaan? Ach, iedereen probeert tegenwoordig geld te slaan uit het voetbal.

Je kan dat bedrag intussen toch al betalen...

(Lacht:)

Nee, zoveel heb ik nog niet verdiend.

Slotvraagje. Hoe zit het met de vrouwelijke fans die je na elke training in Schalke staan op te wachten?

(Glimlacht beschaamd:)

Ik denk niet dat ze daar alleen voor mij staan. Er spelen ook andere jongens bij Schalke...

Aangeboden door onze partners