Vijfentwintig Belgen krijgen titel "Rechtvaardige der Naties"

Vijfentwintig Belgen, van wie 23 postuum en elf echtparen, hebben maandag in het stadhuis van Brussel de eretitel "Rechtvaardige der Naties" in ontvangst mogen nemen, omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een of meerdere Joden onderdak geboden hebben of gered hebben.

Belga

Hun namen werden toegevoegd aan de lijst met 1.445 Belgen, van wie de namen op de Eremuur in de Tuin der Rechtvaardigen van Yad Vashem in Jeruzalem gegraveerd staan.

Germaine Chantraine, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar woning in Sint-Pieters-Woluwe tot soms vijftien Joden verborg, en Wiske Kursten, die een driejarig Joods kind verstopte in het huis van haar ouders in Buggenhout, namen hun medaille persoonlijk in ontvangst.

Vervolgens betuigden verschillende Joden, die konden onderduiken bij families, hun erkentelijkheid tegenover de mensen die hen voor de nazi's verborgen hebben gehouden.

"Dankzij u kon bijna een derde van de Joodse bevolking in België bij het begin van de oorlog gered worden. Nergens anders werden verhoudingsgewijs zo veel Joden en Joodse kinderen gered", aldus de Israëlische ambassadeur in België, Jehudi Kinar. "Slechts enkele Rechtvaardigen trotseerden de barbaarse wetten van de nazibezetter. Door een groot persoonlijk risico te nemen, vaak slechts gewapend met hun rechtschapenheid, hebben die moedige zielen bijgedragen tot het redden van Joodse levens, terwijl de grote meerderheid onverschillig bleef tegenover de gruwelijkheden", verklaarde de ambassadeur, die als kind zelf verstopt werd in Nederland.

De plechtigheid werd afgesloten met het Belgische en Israëlische volkslied.

Aangeboden door onze partners