Manu Ferrera (Charleroi): "Winst tegen Lommel een must"

Print
CHARLEROI - Er gaat geen week voorbij of de spuitgasten van Charleroi moeten uitrukken voor een uitslaande brand in het Stade du Pays de Charleroi: de episode Mandaric, de vlucht van doelman Mrmic, het ontslag van trainer Peruzovic en voorzitter Spaute, het interludium van Mommens en Frère, het project Scifo met vorige week de overname en de installatie van meester Massart tot voorzitter, het opstappen van Raymond Mommens en het feuilleton Ferrera met eerst Emilio in de hoofdrol en nu diens broer Manu als nieuwe sportieve leidsman. En deze week de story rond Kaklamanos, voor wie Sporting bij zijn eerstvolgende wedstrijd 2 miljoen moet afdokken. De spits zou nu overstappen naar Portsmouth, waar Mandaric de kas spijst.
BR>Charleroi zou de Griekse stormram nochtans goed kunnen gebruiken in de degradatiestrijd. Om te beginnen morgen tegen Lommel. Want niemand in de entourage durft eraan denken dat de Henegouwers volgend seizoen in een stadion met 30.000 plaatsen en met maestro Scifo als spelverdeler in tweede klasse uitkomen. Al houden ze er wel rekening mee. Te beginnen met Enzo zelf. "Ook in tweede klasse gaat het project door," verzekerde hij de Charleroise goegemeente.

Ferrera


De Zebra’s zitten in de hoek waar de klappen vallen. Uit de laatste 16 wedstrijden puurden de Karolingers amper 5 punten. "De groep heeft kwaliteiten genoeg voor een plaats in de middenmoot. Ook fysiek is alles in orde. Maar er is hier zoveel gebeurd de jongste maanden, dat de ploeg mentaal zwak staat," heeft de nieuwe trainer Manu Ferrera zijn analyse klaar na een week arbeid op Mambour.
Dinsdag werd de kern door Enzo Scifo, de nieuwe grote man, uitgenodigd in diens restaurant in La Louvière. "Ook voorzitter Massart heeft de spelers een hart onder de riem gestoken. Nu weten ze dat er een concrete toekomst is bij Sporting. En die impuls kan op mentaal vlak het verschil maken in de strijd om het behoud."
Manu Ferrera Caro, de 41-jarige oud-rechtsbuiten, die als hoofdtrainer Seraing in zijn laatste seizoen in eerste hield, bruist alvast van ambitie. En tekende op Mambourg meteen een contract tot juni 2003. "Enzo heeft me gevraagd of ik dit seizoen al kon overnemen. Ik betaal zelf de verbrekingsvergoeding voor m'n contract bij Anderlecht, waar ik de scholieren trainde."

Euforie


Ondanks het diepe dal waarin Brogno en co zitten, blijft de leidsman optimistisch. "Ik reken nog op 11 punten. Thuis winnen tegen Lommel, STVV en GBA en op verplaatsing een punt meepikken bij Aalst en Lokeren. Dan mogen we op Brugge en thuis tegen Anderlecht de boot ingaan. Maar van een makkelijke of moeilijke kalender wil ik niet horen spreken. Want dan telde Lommel 6 punten minder," rekent Ferrera uit, die Lommel allerminst onderschat. "Die ploeg leeft momenteel in euforie. Ik heb ze gescout voor Anderlecht en zag ze winnen tegen Standard. Ze gaan uit van een goede organisatie, kunnen bogen op een sterke verdediging. En tegen Standard toonden ze zich uiterst gevaarlijk op de counter. Twee kansen waren goed voor evenveel doelpunten. Op verplaatsing daarentegen vind ik ze zwak. Zo waren ze bijvoorbeeld onbestaande in Aalst. Maar wie op een wolk voetbalt, heeft Dame Fortuna aan zijn zijde. En wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. En dan ken je enkel pech. Dat moet omslaan. Want wil m'n rekensommetje uitkomen, dan is winst tegen Lommel een must. Een gelijkspel zou voor beide ploegen trouwens een slechte zaak zijn," besluit hij.