Dokter Santuccione moet voor CONI verschijnen

Print
De Italiaanse dokter Carlo Santuccione, de spilfiguur in de dopingaffaire "Oil for drug", zal op 2 augustus gehoord worden door de antidopingprocureur van het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Dat maakte het CONI dinsdag bekend.
Dokter Santuccione is echter niet ingeschreven bij de Italiaans medisch-sportieve Federatie (FMSI) en zou niet verplicht zijn om zich bij het CONI aan te bieden. Een andere dokter, Simone Giustarini, die wel bij de FMSI is ingeschreven en ook vernoemd wordt in de "Oil for Drug" affaire, moet ook op 2 augustus voor de antidopingprocureur verschijnen.

Carlo Santuccione werd door de Italiaanse Wielerfederatie van 1995 tot 2000 al geschorst voor zijn betrokkenheid in een andere dopingaffaire. Verschillende atleten, waaronder Girowinnaar Danilo Di Luca en ex-wereldkampioen polsstokspringen Giuseppe Gibilisco, moesten zich eerder al komen verantwoorden in deze dopingaffaire.

Het onderzoek 'Oil for drug' werd in 2004 geopend door het parket van Rome, en gaat over de contacten van tientallen atleten met dokter Santuccione. Bij huiszoekingen in heel Italië nam de Italiaanse politie in 2004 grote hoeveelheden groeihormoon, epo-spuiten, anabolica en andere dopingproducten in beslag. De onderzoekers, die in de spreekkamer van Santuccione afluisterapparatuur en videocamera's hadden geïnstalleerd, registreerden meerdere telefoongesprekken die dopingpraktijken aangaven.