'Een eenvoudige viering, want zo was Gabby ook'

Print
Voor het definitieve afscheid van het vermoorde meisje Gabby Hessels wordt het morgenvroeg ongetwijfeld drummen in het relatief kleine Sint-Genovevakerkje van Zussen (Riemst).
BR>
“Het wordt een viering rond het thema hoop,” zo blikt priester Paul Olaerts vooruit. “De hoop dat dit niet meer kan en mag gebeuren.” Inmiddels tekenden al 500 Limburgers het rouwregister op deze website.

Priester Paul Olaerts zat de voorbije dagen met de ouders van Gabby en schoolvrienden samen om de plechtigheid uit te werken. “Het wordt een eenvoudige viering,” vertelt priester Olaerts. “De familie verkiest een rustige dienst, niet te veel gedoe. Dit wordt dan ook geen begrafenis die anders is dan anders. De ouders zijn niet zo kerkelijk en wilden het dan ook niet te lang laten duren. Het wordt sereen, rustig, niet te veel spektakel. Net zoals Gabby zelf eigenlijk: stil, een beetje teruggetrokken, maar wel een meisje dat er graag bij was, dat graag plezier maakte.”

Of de niet zo grote Sint-Genovevakerk de verwachte massa aan zal kunnen? “Dat zou wel eens een probleem kunnen zijn,” knikt priester Olaerts. “Er is een 400-tal plaatsen, dus de kerk zal wel overvol zijn. Eventueel blijven de deuren open staan, maar geluidsinstallaties of televisieschermen komen er buiten niet.”

Witte ballonnen

Tijdens de uitvaartplechtigheid zullen vrienden uit Gabby’s klas een afscheidswoordje plegen. En ook haar lievelingsmuziek wordt gespeeld. “Klasgenoten hebben een aantal voorstellen gedaan. Die liedjes zullen zowel tijdens de gebedswake maandag als tijdens de uitvaart dinsdag gespeeld worden,” weet Paul Olaerts. “Na de begrafenisplechtigheid worden buiten witte ballonnen opgelaten.”

Spiraal doorbreken

De viering van dinsdag is opgebouwd rond het thema hoop. “De hoop dat zoiets niet meer kan en mag gebeuren. Dat zoiets niet past in een mensenwereld waarin we mekaar soms toch de ‘duvel’ aandoen. De ouders willen de boodschap uitdragen dat wat gebeurd is, nooit meer mag gebeuren. Integendeel, het is de bedoeling om te bouwen aan een goede wereld.”

“Na Oostende, Brussel, Diest en Riemst komt het nu wel heel dichtbij. Die negatieve spiraal moet doorbroken worden. Dat is de verantwoordelijkheid van iedereen. Dit overlijden is niet het gevolg van een ongeluk, of een ziekte. Nee dit is iets wat mensen mekaar aandoen. God droomt nochtans van een goede wereld, niet van een wereld waarin we mekaar om zeep helpen. Oké, ruzie maken mag, maar op een bepaald moment moet het stoppen. Het mag zeker niet tot zaken als moord leiden.”

“Het kapotte leven”

Dat priester Olaerts dinsdag geen makkelijke opdracht te wachten staat, geeft hij zelf volmondig toe. “De omstandigheden maken het niet gemakkelijk. Voor mij is het de eerste keer dat ik zoiets moet doen. Het is toch wel moeilijker dan als je iemand van 90 moet begraven. Dan kan je min of meer verwachten dat hij of zij heengaat. Dan is het gewoon het leven. Maar dit is het leven niet, dit is het kapotte leven. Het zal nu meer wikken en wegen zijn om de juiste woorden te vinden. Want het is zeker niet de bedoeling om het leed nog erger te maken.”


Teken hier het rouwregister voor Gabby.