Is refrein van Kampioenenlied gebaseerd op Granata's 'De Mondiale'?

HASSELT - Het refrein van het themaliedje van 'FC De Kampioenen' zou gebaseerd zijn op 'De Mondiale', een nummer waarvoor Rocco Granata in 1990 de muziek schreef. Dat heeft de zanger, die vorige week de Lifetime Achievement Award van Zamu binnenrijfde voor zijn lange muzikale carrière, dinsdag in 'De laatste show' gezegd. Het liedje werd in '90 ingezongen door BRT-sportjournalisten om de uitzendingen rond de wereldbeker voetbal in Italië een leuke

touch

mee te geven. Guido Van Hellemont, die de tune van 'FC De Kampioenen' schreef, ontkent het verhaal en noemt het «vergezocht».

Christof RUTTEN

BR>

Rocco Granata kreeg op de bank bij Bruno Wyndaele meerdere televisieshots te zien. Eentje daarvan ging over de Mondiale in Italië. «Wat ik nog nooit gezegd heb, is dat het liedje daarna gebruikt werd voor 'FC De Kampioenen',» liet Rocco zich ontvallen. Presentator Wyndaele ging niet in op de uitspraak. De feiten dateren ondertussen van 10 jaar geleden, maar Rocco herinnert zich het voorval nog goed.

Klacht

«Omdat ik een Italiaan ben en omdat het wereldkampioenschap in 1990 in Italië plaatsvond, had Carl Huybrechts van de BRT-sportredactie me gevraagd om muziek te schrijven bij een liedje dat hij voor het WK had gemaakt,» vertelt Rocco. «Hij stuurde me de tekst en ik stuurde later een cassette terug met de muziek.»

«De sportjournalisten

(toen nog met Mark Uytterhoeven en Dirk Abrams, red.)

hebben toen enkele maanden geoefend op het nummer voordat het werd opgenomen. Ik had toen nog geen aangifte gedaan bij Sabam. Dat deed ik pas toen de plaat geperst was, maanden nadat ik de cassette had opgestuurd dus.»

Het nummer werd met een clip in het Heizelstadion ingeblikt en deed dienst als deuntje bij de begin- en eindgeneriek van de WK-uitzendingen.

«Achteraf hoorde ik het melodietje van 'FC De Kampioenen',» zegt Rocco. «Ik zeg niet dat het hele nummer gebaseerd is op 'De Mondiale', maar het refrein herkende ik meteen. Ik vermoed dat de man die de muziek schrijft voor VRT-series, toevallig het liedje heeft opgevangen tijdens een repetitie van de sportjournalisten. Waarschijnlijk is het melodietje toen blijven hangen in zijn hoofd.»

«Toen ik een klacht indiende bij Sabam, bleek dat de Kampioenen-melodie één dag eerder was aangegeven. En dus kon ik niks bewijzen. Tenzij ik de factuur van de studio of de eerste brieven tussen mij en de sportredactie ga terugzoeken, maar dat hoeft allemaal niet meer voor mij. Ik heb voorlopig geen zin om nog eens in dat potje te gaan roeren.»

Niet waar

«Een heel mooi verhaal,» reageert Guido Van Hellemont. «Maar absoluut niet waar.» Van Hellemont maakt vaker tunes voor de VRT, zoals het deuntje van 'Afrit 9' en dat van 'FC De Kampioenen'.

«Ik heb de geruchten al vaker gehoord, maar ik vind het allemaal nogal vergezocht. Toen ik het deuntje heb geschreven, had ik het liedje 'De Mondiale' nog nooit gehoord. Maar luister eens naar de ritmiek van de woorden 'mondiale' en 'kampioenen'. Da's bijna hetzelfde: je komt in beide gevallen uit bij een drieledig ritme. En dan begint het automatisch op elkaar te lijken. Ik denk dat je meer nummers kan vinden die op Granata's 'Marina' zijn gebaseerd.»

«Toen ik de opdracht kreeg, heb ik een tijd nagedacht hoe ik het precies zou aanpakken. Omdat er de link met voetbal was, dacht ik aan uitroepen zoals 'olé' of andere eenvoudige scanderingen. En dan was er de titel van het programma: 'FC De Kampioenen', daar moet je natuurlijk ook mee werken. Maar eerlijk gezegd: ik heb indertijd nooit de sportjournalisten zien repeteren.»