Marktleider ISS ziet afname aantal schoonmaakbedrijven

VILVOORDE - Van de 1.200 spelers op de Belgische professionele schoonmaakmarkt zullen er een aantal verdwijnen. Vooral bedrijven met een jaaromzet tussen 200 en 500 miljoen frank, zullen nadenken over aansluiting bij een grotere groep. Dat zegt Marc Descheemaecker, managing director van de Belgische nummer één, ISS/Abilis.

D.C.

BR>ISS/Abilis heeft gisteren het nieuwe Belgische hoofdkantoor in Vilvoorde in gebruik genomen. Premier Guy Verhofstadt mocht het gebouw bij wijze van inhuldiging even stofzuigen. Managing director Marc Descheemaecker deed de cijfers en strategie van de schoonmaakgroep uit de doeken.

Sinds midden vorig jaar Abilis/Cemstobel door het Deense beursgenoteerde schoonmaakconcern ISS werd overgenomen, is de combinatie de grootste in België. Met een (pro forma) jaaromzet van 7,4 miljard frank en iets meer dan 9.000 werknemers neemt ISS/Abilis ongeveer een kwart van de Belgische markt voor zijn rekening. Op enige afstand volgen branchegenoten zoals het Luikse Laurenty, Euroclean, General Office Maintenance en SecuriClean.

Naast het nieuw hoofdkantoor in Vilvoorde heeft ISS/Abilis ook nog vestigingen in Beringen, Antwerpen, Lokeren, Gent en Floreffe. Vorig jaar groeide de omzet van ISS/Abilis met 14%, terwijl de marktgroei beperkt bleef tot ongeveer anderhalf procent. De groep is niet alleen actief in algemeen onderhoud, maar ook in gespecialiseerde diensten, zoals schoonmaak en onderhoud in de verzorgingssector, voedingsindustrie, winkels, luchthaven (Zaventem). De meeste grote ondernemingen in ons land zijn klant bij ISS/Abilis. «Groei zoeken we voornamelijk in gespecialiseerde diensten. Daarbij denken we ook aan het klaarzetten van vergaderzalen, het ophalen van winkelkarren, beheer van parkings, zelfs enig tuinierwerk. Voor de tweede jaarhelft denken we aan gerichte overnames,» aldus nog Descheemaecker.

De Deense groep ISS haalde vorig jaar wereldwijd een omzet van 107,3 miljard frank en is met 216.000 werknemers actief in 33 landen.