Leterme gaat af - overzicht buitenlandse krantencommentaren

Formateur Yves Leterme wil zondag geen commentaar kwijt over zijn opvallend optreden op de RTBF zaterdagavond. Daarbij verwarde hij onder meer de Brabançonne met de Marseillaise.

Belga

BR>

"Geen commentaar", zo luidt het antwoord van de woordvoerster van het CD&V-kopstuk op de vraag of het om een grap of een misser ging.

Leterme maakte zaterdag een niet al te beste beurt op de Franstalige openbare omroep RTBF. Zo wist het CD&V-kopstuk niet exact te vertellen wat er precies gevierd wordt op de 21ste juli, de nationale feestdag. Gevraagd om een stukje van de Brabançonne voor te dragen, begon Leterme zelfs de Marseillaise, de Franse nationale hymne, te zingen.

Overzicht buitenlandse krantencommentaren

De "blunder" van formateur Yves Leterme, die op de nationale feestdag voor de microfoon van de RTBF de Marseillaise en de Brabançonne door elkaar haalde, blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt.

Op zijn blog schrijft Jean Quatremer, de correspondent van de Franse krant Libération in Brussel: "Provocatie? Misschien. Maar stel u voor dat een Frans politicus de Marseillaise en het Duitse volkslied door elkaar haalt bij een bezoek aan de Elzas en u hebt een idee van de enorme scherpzinnigheid van Leterme."

De Franse journalist voegt er nog aan toe: "De verpletterende reportage wijst ook op de wijdverspreide onwetendheid van de Belgische politieke klasse (Vlaams en Franstalig) die niet weet waarom de nationale feestdag op 21 juli is! "

Het nieuws staat ook op de website van Le Monde, via een bericht van het Britse persbureau Reuters, onder de titel: "De Marseillaise van de toekomstige eerste minister choqueert in België".

De Zwitserse krant Le Matin gaat nog verder en titelt: "Toekomstig eerste minister maakt zich belachelijk".

In de Nederlandse krant De Telegraaf luidt het: "Nieuwe Belgische premier blundert op nationale feestdag".

Zelfs in Zuid-Afrika is het nieuws doorgesijpeld. Op de nieuwswebsite www.iol.co.za klinkt het: "Foutieve hymne doet eerste minister blozen" ("Anthem bundle leaves PM red-faced").

Leterme die de Marseillaise aanheft, is intussen ook een succes op de filmpjeswebsite Youtube: op 24 uur tijd werd het stukje reportage bijna 75.000 keer bekeken. Hieronder de beelden:

Aangeboden door onze partners