Oranje-blauwe partijen zetten nogmaals prioriteiten uiteen

Print
Formateur Yves Leterme heeft dinsdagnamiddag ook de voorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever ontvangen. De twee trokken samen naar kasteel Hertoginnedal en zetten nog eens de prioriteiten van het kartel uiteen.
Na de koning, de informateur en de bemiddelaar-onderhandelaar maakte ook formateur Yves Leterme nog eens een round-up van de partijstandpunten. Dat moet stof opleveren voor de formatienota die hij vanaf mrogen/woensdag gaat voorbereiden.

"De formateur heeft goed geluisterd naar de partijvoorzitters, die hun programa en prioriteiten hebben overlopen", verklaarde Letermes woordvoerster dinsdag na afloop van de gesprekken.

Ook de partij- en kartelgenoten van Leterme - Vandeurzen en De Wever - kwamen officieel nog eens hun prioriteiten uit de doeken doen. Tijdens het bijna anderhalf uur durende gesprek werden ook de werkmethode en de timing overlopen.

Vanaf woensdag schrijft Leterme aan zijn formatienota, die als basis moet dienen voor de regeringsonderhandelingen. De nota moet tegen het weekend klaar zijn. De partijen zouden dan nog even de tijd krijgen om de nota onder de loep te nemen, zodat de toekomstige meerderheidspartijen vanaf midden of eind volgende week de degens kunnen kruisen. Het steekspel vindt ook op Hertoginnedal plaats.

Ondertussen brengt de formateur vrijdag bij de koning een eerste keer verslag uit.