Yves Leterme ontvangt voorzitters oranje-blauw

Print
Formateur Yves Leterme heeft dinsdagvoormiddag op kasteel Hertoginnedal de voorzitters van de twee liberale partijen MR en Open Vld ontvangen. In de namiddag komen cdH-voorzitster Joëlle Milquet en de voorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever aan de beurt.
Maandag had de formateur een onderhoud met uittredend premier Guy Verhofstadt en de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker. Vandaag/dinsdag komen de voorzitters van de gedoodverfde toekomstige meerderheidspartijen aan de beurt.

Na de ontmoetingen zet Leterme zich aan het schrijven. Hij wil tegen eind deze week, begin volgende week een formatienota klaar hebben waarover de rooms-blauwe partijen dan echt kunnen beginnen onderhandelen. Die onderhandelingen moeten ergens in de loop van volgende week van start gaan.

Opmerkelijk is dat Leterme voor zijn gesprekken met de partijvoorzitters terugkeert naar de plek die symbool staat voor het Dehaene-tijdperk: kasteel Hertoginnedal, plaats van tal van regeringsonderhandelingen en de nachtmerrie van journalisten, aangezien ze voor het hekken van het domein ver verwijderd zijn van het gebeuren en de protagonisten ook niet altijd zien buitenkomen.

Open Vld-voorzitter Bart Somers had het bij het binnengaan over een onwezenlijke omgeving. "Ik ben gewoon om in gewone huizen te vergaderen", klonk het plagerig. Toch is het uiteindelijke resultaat belangrijker dan de plaats waar het tot stand komt, voegde hij eraan toe. Voor Somers is het vooral belangrijk dat de regeringsonderhandelingen nu snel starten.

Een gelijkaardig geluid viel ook te horen bij MR-voorzitter Didier Reynders. "Ik wacht nu de formatienota af, zodat we eindelijk aan de onderhandelingen kunnen beginnen. Momenteel beschik ik enkel over de informateursnota waarin de cijfers van de Hoge Raad voor Financiën vervat zitten. Sommigen hebben die nu plots ondekt", zei Reynders na afloop van zijn onderhoud ironisch.

De partijvoorzitter, gewezen informateur en uittredend minister van Financiën, benadrukte dat de begroting 2007 met een tekort van 0,2 procent van het BBP afsluit indien bepaalde maatregelen van de paarse regering niet worden uitgevoerd. Maar, voegde hij eraan toe, dat is een politieke beslissing die de volgende regering moet nemen. De Vlaamse christendemocraten hakten in de oppositie zwaar in op de eenmalige paarse begrotingsmaatregelen, zoals de overname van pensioenfondsen en de verkoop van overheidsgebouwen. Het is nu af te wachten of oranje-blauw de maatregelen - die samen goed zijn voor meer dan 1 miljard euro aan inkomsten - wil uitvoeren of niet.

"Ik wacht dus op de formatienota en heb aan de formateur gezegd dat ik zal ingaan op een uitnodiging om de onderhandelingen te beginnen. Op 12 juni, nadat de sp.a voor de oppositie koos, heb ik al gezegd dat oranje-blauw de enige mogelijkheid was. Ik heb ondertussen een informateursopdracht uitgevoerd en een nota opgesteld waarin alle cijfers over de begroting zitten. We zijn nu een maand verder en ik wacht nog altijd op het eerste concrete feit", verklaarde Reynders dinsdag.