Reynders wil nu snel onderhandelen

Print
"Ik stel vast dat Jean-Luc Dehaene het eerste deel van zijn missie succesvol heeft afgerond: de christendemocratisch-humanistisch-nationalistische familie verzoenen". Dat zegt MR-voorzitter Didier Reynders dinsdag. Hij wil dat de onderhandelingen nu snel beginnen.
Reynders wijst erop dat de bemiddelaar-onderhandelaar slechts één zin aan de liberalen heeft besteed. "MR en Open Vld hebben sinds de verkiezingen altijd al hetzelfde gezegd. We hebben ons meteen gekant tegen een tripartite en onze voorkeur voor een oranje-blauwe coalitie duidelijk gemaakt. Er was één maand en een bemiddelaar nodig om tot dezelfde conclusie te komen", dixit de voorzitter van de Franstalige liberalen.

Reynders hoopt nu dat tijdens de tweede fase van Dehaenes opdracht duidelijk zal worden waarvoor de CD&V/N-VA en cdH op institutioneel vlak staan. "Ik wil er toch aan herinneren dat de prioriteiten voor de liberalen elders liggen, namelijk het sociaal-economische".

"Tijdens mijn informatieopdracht heb ik enorm veel mensen en verenigingen ontmoet. Ik kan u verzekeren dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de overheveling van bevoegdheden niet hun eerste bezorgdheid was. Dat is wel het geval voor werk, pensioenen, gezondheid of duurzame ontwikkeling", stelde Reynders, die wil dat de regeringsonderhandelingen nu snel uit de startblokken schieten. De MR-voorzitter wil ook dat over alles tegelijkertijd wordt onderhandeld. Alles is aan elkaar gelinkt, luidt het.

Ondertussen valt bij sommige CD&V'ers te horen dat het optimisme niet echt groot is en dat het zeer moeilijk zal worden een grote staatshervorming door te voeren. Indien een akkoord vinden met de toekomstige coalitiepartners al veel voeten in de aarde zal hebben, lijkt steun zoeken bij de oppositie een waar huzarenstuk.

Andere christendemocraten betreuren dan weer dat de sociaal-economische dossiers dreigen ondergesneeuwd te raken onder de communautaire weerbreuk, terwijl er toch belangrijke sociaal-economische uitdagingen in het verschiet liggen. Alleen al de begroting rechttrekken, zal niet makkelijk zijn, klinkt het.

Verschillende bronnen laten ondertussen verstaan dat de missie van Dehaene niet heel lang meer zal duren en dat Yves Leterme volgende week al het heft zelf in handen zal nemen.