Bemiddelaar Dehaene werkt discreet zijn agenda af

Print
Van de gesprekken die bemiddelaar-onderhandelaar Jean-Luc Dehaene dit weekend heeft gevoerd, is maar weinig doorgesijpeld. Het blijkt wel dat de contacten zich niet beperkten tot de bestanddelen van een mogelijk rooms-blauwe coalitie.
Volgens een goed geïnformeerde bron is een van de prioriteiten momenteel de violen te "stemmen" binnen de "christelijk humanistische nationalistische familie".

Zoals voorzien heeft Dehaene, sinds zijn ontmoeting vorige donderdag met informateur Didier Reynders, geen contact meer gehad met de MR. Reynders was het hele weekend in Londen. De bemiddelaar-onderhandelaar focust zich naar verluidt momenteel op de Franstalige christendemocraten van cdH. Bij die partij, of in elk geval bij haar voorzitster Joëlle Milquet, is er weinig animo om tot een rooms-blauwe meerderheid toe te treden.

De cdH hulde zich dit weekend in stilzwijgen. De partijwoordvoerder antwoordde negatief op de vraag of er maandag een partijbureau is. Een lid van het bureau zei dan weer het tegenovergestelde. Dehaene zag Milquet vorige donderdag al.

Zondag werd wel nog vernomen dat er een "contact" is geweest tussen Dehaene en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Voor de rest bleven de lippen op elkaar op het PS-hoofdkwartier aan de Brusselse Keizerlaan.

Dehaene had zelf vorige week al aangegeven dat hij in alle discretie zou werken. Hij zal dinsdag mogelijk een eerste persconferentie houden nadat hij tussentijds verslag heeft uitgebracht bij de koning.