Formule 1 houdt driedaagse testsessie op Francorchamps

Print
Het Formule 1-circus is dinsdag opnieuw op het circuit van Francorchamps neergestreken. Na een afwezigheid van bijna twee jaar tekenden de teams present voor een eerste verkenning van het licht aangepaste parcours.
In 2006 stond de Grote Prijs van België niet op de kalender, maar dit jaar op 16 september is het opnieuw zover. Het circuit en de pitlane werden intussen grondig heraangelegd. De belangrijkste vernieuwing is de beroemde busstop-chicane, die niet langer in orde was met de eisen van de FIA en een nieuwe vorm kreeg. Er werd ook een nieuwe asfaltlaag gelegd en een nieuwe paddock gebouwd. De werken duurden zes maanden.

De oefensessie van dinsdag was toegankelijk voor het publiek en 5.000 liefhebbers betaalden voor een plaatsje op de tribune. In totaal waren er tussen 8.000 à 10.000 betalende en niet betalende toeschouwers. Ze werden getrakteerd op enkele rondjes van onder meer Robert Kubica, Felipe Massa, Ralf Schumacher, David Coulthard en Nelson Piquet jr. Alle renstallen namen deel aan de verkenning. De piloten waren over het algemeen tevreden met het nieuwe circuit, dat langer is, maar ook sneller. Veteraan David Coulthard was in zijn nopjes en had enkel een probleem met de zichtbaarheid op een bepaalde plaats.

De testsessie diende ook als uitstalraam voor het economisch potentieel van het circuit. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) nodigde dinsdag meer dan tweehonderd Belgische en buitenlandse ondernemers uit om een kijkje te komen nemen. Naast het circuit werd een bedrijventerrein van 4 hectare aangelegd, dat de komende maanden beschikbaar wordt.

Twee bedrijven hebben al beslist zich op het terrein te vestigen. Het gaat om Racing for Belgium en het Duitse Atec Argo Racing, dat onderdelen voor racewagens maakt. De Duitsers zullen een vijftiental personen tewerkstellen in Spa. Racing for Belgium ontwikkelt motoren en zorgt voor tien tot twintig banen.