BBC stopt met belspelletjes

Print
De Britse nationale omroep BBC heeft woensdag aangekondigd te stoppen met de uitzending van belspelletjes. De zender geeft toe dat de resultaten van sommige wedstrijden werden gemanipuleerd.
BBC stopt vanaf woensdagavond met alle spelletjes waarbij moet worden gebeld, zowel op de radio als op televisie. De groep bekende dat de winnaars van zes programma's waarbij de toeschouwers moesten bellen, willekeurig werden gekozen. In sommige gevallen namen ook medewerkers aan de programma's deel en werden de resultaten getrukeerd.

BBC Trust, het comité voor interne controle, zegt erg bezorgd te zijn over de manipulatie, die de waarden van de zender in gevaar heeft gebracht.

De openbare omroep werd vorige week veroordeeld tot een boete van 50.000 pond (74.368 euro) omwille van grove inbreuken op de uitzendcode voor een kinderprogramma in november. Meer dan 13.800 kinderen belden naar de studio om mee te spelen met een wedstrijd. Door een technisch probleem kon er geen winnaar worden geselecteerd, waarop de productieploeg een kind dat toevallig de studio's bezocht aanwees als winnaar.

De telefonische spelletjes vormen een markt van 1,2 milard pond (1,7 miljard euro) in Groot-Brittannië.