Antwerpse Groenplaats krijgt zelfportret van Rubens in dahlia's

Print
Het Zundertse corso bouwt in het weekend van 28 en 29 juli een gigantisch dahliatableau met een zelfportret van Rubens op de Groenplaats in Antwerpen. Het project heeft als doel de banden tussen Rubens-stad Antwerpen en Van Gogh-dorp Zundert aan te halen.
Een enorme steiger, 64 vierkante meter panelen en liefst 40.000 dahlia's worden op zaterdag 28 juli voor dag en dauw aangesleept vanuit het Nederlandse Zundert. Zowat 80 corsobouwers zullen het zelfportret van de grote Antwerpse schilder bloem per bloem met een spijker aanbrengen.

De Antwerpse schepen Philip Heylen en de Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff openen het tableau diezelfde dag om 15 uur. Wie het project wil bewonderen, moet dit voor zondagavond 29 juli doen. Daarna wordt het afgebroken.

Het Rubenstableau is onderdeel van een groter project. Tijdens het bloemencorso in Zundert op zondag 2 september rijdt ook een ontwerp van Rubens mee: de zegewagen van Kalloo, uitgewerkt in dahlia's.

Alle inwoners van Antwerpen krijgen dit jaar gratis toegang tot het corso. Op vertoon van legitimatiebewijs krijgt elke Antwerpenaar twee toegangskaartjes aan de infostand.

Een speciale jury bestaande uit Rubens-experts onder voorzitterschap van Ben van Beneden, conservator van het Rubenshuis in Antwerpen, zal in het kader van het Zundertse Rubensjaar ook een speciale Rubensprijs uitreiken.